Közélet

Csütörtökön is országszerte várhatók felhőszakadások

Csütörtökön is országszerte várhatók felhőszakadások

2012. július 26., csütörtök
Csütörtökön is országszerte várhatók felhőszakadások

Csütörtökön is országszerte várhatók felhőszakadásszerű esőzések, emiatt az összes megyére kiadta az első- vagy másodfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Egyes térségekre, elsősorban Komárom-Esztergom és Fejér megyére már elsőfokú riasztást is elrendeltek.

A csütörtök éjfélig szóló veszélyjelző figyelmeztetés szerint a várható felhőszakadások miatt hat megyében - Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok - van érvényben másodfokú figyelmeztetés. E szerint ezeken a területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullhat. Szintén rövid idő alatt az összes többi megyében és a fővárosban is leeshet több mint 25-30 milliméter csapadék, így ezekre a területekre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A Balaton nyugati és keleti medencéjénél elsőfokú viharjelzés van érvényben, ami azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások pedig ötszáz méterre közlekedhetnek. Néhol jégesőre, egy-egy helyen viharos, óránkénti 60 kilométeres erősségű széllökésekre is számítani lehet. Az esti óráktól fokozatosan megszűnnek a zivatarok - olvasható a meteorológiai szolgálat előrejelzésében.

Hajdu Márton

, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője csütörtökön az MTI-nek azt mondta: kedden elsősorban a heves zivatarokat kísérő viharos széllökések okoztak károkat, zömében fakidőlések, kisebb-nagyobb épületkárok miatt volt több munkájuk a tűzoltóknak. Ekkor a legtöbb hívást a Balaton környékéről, Somogy, Veszprém és Zala megyéből kapták. Szerdán a riasztások száma nem volt kiemelkedően sok, rendkívüli esemény nem történt - tette hozzá a helyettes szóvivő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.