Szórakozás

Csütörtöki programajánló: Szent-Györgyi a SZAB-székházban

Csütörtöki programajánló: Szent-Györgyi a SZAB-székházban

2012. július 11., szerda
Csütörtöki programajánló: Szent-Györgyi a SZAB-székházban

Új időszaki kiállítás nyílik csütörtökön 18 órakor a SZAB-székházban, Szent-Györgyi Albert relikviáit tekinthetik meg az érdeklődők, a várkertben pedig az Undorgrund-csapat lép fel.

Az SZTE orvoskarának dékáni hivatalából a

SZAB-székházba

költözött át a Szent-Györgyi Albert-emlékszoba egy kiállítás idejére.

Ahogy korábban írtuk

, 18 órakor Szent-Györgyi relikviákból álló új időszaki kiállítást rendez a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság. Szent-Györgyi Albert három diktafonját most először láthatja a nagyközönség, illetve archív hang- és filmfelvételek, riportok, az SZTE Klebelsberg Könyvtára dokumentumai is gazdagítják az időszaki kiállítás anyagát. A Bordélyház (L'Apollonide (Souvenirs de la maison close) / House of Tolerance) című filmet 19 órakor vetítik a

Grand Caféban

. Bódító illatok, hervadó virágok, a romlás esztétikája. Bordély Párizsban, a XX. század hajnalán. Az egyik prostituált arcát szörnyű sebhely torzítja tragikus mosolyba. A nevető nő körül kibontakozik a többi lány története is, melyet könyörtelen rivalizálás, titkos félelmek, tünékeny örömök és mély fájdalom tarkítanak. A film festői képei elvezetnek bennünket a szomorú, feslett szépségek és az illékony gyönyörök hermetikusan zárt világába. http://www.youtube.com/watch?v=a-INP1g3lao&feature=player_embedded Táncórák csak csajoknak 20 órától az

Alsóvárosi Kultúrházban

. Kedden és csütörtökön 20-tól 21 óráig táncórákra várják az érdeklődőket, ahol megtanulhatják a Zumba óráról is ismert mozdulatok fortélyait. Az órák abszolút a tánc jegyében zajlanak, tehát nem fogunk úgy izzadni, mint a Zumba órákon, de megtanulunk szépen, kontrollált mozdulatokkal, testtudatos testmunkával táncolni, javítjuk a ritmusérzékünket és a tartásunkat, előtérbe kerül (társastánc esetén) a párunkra való odafigyelés, a tánctartás és a vezetéstechnika. Undorgrund a

Várkertben

21.30-tól. Az Undorgrund-csapat kedvenc indie/alternatív gitáros és elektronikus zenéivel szórakoztatja a lazítani vágyókat Szeged legromkocsmább romkocsmájában. Belépés ingyenes, ajándék dekadenciával. Ha kicsit esik az eső, küzdünk, ha nagyon, akkor nem, értelemszerűen. Az Undorgrund-csapat előtt 20:30-tól Poroszlay Kristóf, a szegedi Nemzeti színésze danolászik underground feldolgozásokat, sajátokat.

Folyamatos programok, kiállítások

Pénteken nyitott és egészen október 14-ig látogatható a Móra Ferenc Múzeum legfrissebb tárlata Kauri és nagyító – ékszerek a 19. századi Óceániából címmel, mely Bíró Lajos, a 19. század végén Új-Guineában kutató magyar világutazó egyedi, 150 darabos ékszer- és használati tárgy gyűjteményét mutatja be a nagyközönségnek. Vasárnap indult, és július 15-ig tart a VIII. Nyári Akadémia Mesterkurzusa. A rendezvénynek a Zsinagóga ad otthont. Július 15-ig tart a Kass Galériában a „Bárhová elvihetsz” című kiállítás, melyen ruhákra vetett festményeket, azaz festményruhákat láthatnak az érdeklődők. Kántor Ágnes a festészetet ötvözte a hagyományos női munkával, a varrással: különböző öltözeteken jelennek meg a képzőművész alkotásai. Augusztus 1-ig még várja az érdeklődőket Pusztai Virág kiállítása a Somogyi-könyvtár Internet-terében a Szeged effekt-antológiák illusztrációiból. Rodolfóról és Kiss Manyiról, a tavaly száz éve született bűvész- és színészóriásokról nyílt kiállítás augusztus 7-ig tekinthető meg a Fekete Házban, ahol bemutatják Rodolfo legendás varázspálcáját és mellényét, valamint Kiss Manyi színpadi jelmezeit és kedvenc társasjátékát is. Egészen szeptember 2-ig látogatható a Móra Ferenc Múzeumban a Kárpátok Trójája nevet viselő tárlat, melynek keretein belül ritkaságnak számító kincseken és régészeti leleteken keresztül ismerhetik meg az érdeklődők a füzesabonyi bronzkori kultúrát. A hazai emlékek mellett a lengyelországi Trzcinica bronz- és szlávkori erődjét – a Kárpátok Trójáját – is bemutatják a kiállításon.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat október 14-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton összesen 41 Munkácsy-festményt mutatnak be: kiállították a gigantikus méretű, több mint 7 méter széles és 4,5 méter magas Golgotát, illetve több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.