Közélet

A VMSZ jelenleg nem kíván részt venni az új szerb kormányban

A VMSZ jelenleg nem kíván részt venni az új szerb kormányban

2012. július 16., hétfő
A VMSZ jelenleg nem kíván részt venni az új szerb kormányban

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) jelenleg nem kíván a szerb parlamenti többség része lenni, de konstruktív együttműködésre törekszik a hamarosan megalakuló új kormánnyal - jelentette ki Pásztor István hétfőn Szabadkán Ivica Dacic kormányfő-jelölttel, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnökével folytatott megbeszélését követően.

A VMSZ ugyan egyetért az új kormány legfőbb célkitűzéseivel, ennek ellenére - elsősorban regionális helyi érdekek miatt - nem kíván a parlamenti többség része lenni – mondta a vajdasági tartományi parlament elnöki posztját is betöltő politikus

Ivica Daciccsal

tartott közös sajtótájékoztatóján. A 250 tagú egykamarás szerb parlamentben öt képviselői hellyel rendelkező VMSZ konstruktív ellenzéki szerepre készül, azokat a kezdeményezéseket, melyek egybevágnak a párt értékrendjével és a vajdasági magyarság érdekeivel, támogatni fogja – hangsúlyozta Pásztor István. A pártelnök kifejtette, a VMSZ álláspontja a pillanatnyi helyzetre vonatkozik, és elképzelhető, hogy a négyéves parlamenti ciklus során megváltozik. Ivica Dacic elmondta, az elmúlt két, két és fél évben sikeres volt az SPS és a VMSZ együttműködése, ezért is ajánlotta föl a parlamenti többségben és a kormányban való részvételt a kisebbségi pártnak. Ugyanakkor elfogadja, hogy regionális és helyi érdekekre hivatkozva ezt a VMSZ visszautasította, ennek ellenére továbbra is nyitva áll az ajtó az együttműködés előtt. A politikus hangsúlyozta, az új kormány nem kirakatszerepet szán a kisebbségeknek, valódi együttműködésre törekszik a nemzeti közösségekkel. A szerb kormányfő-jelölt közölte, telefonon már egyeztetett Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, ahogy más szomszédos országok vezetőivel. Mint mondta: elégedett a szerb-magyar kapcsolatokkal. Ivica Dacic hangsúlyozta, leendő kormánya együtt kíván működni a vajdasági vezetéssel, mert bár a tartományt a Demokrata Párt (DS), a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) és a VMSZ alkotta koalíció irányítja, céljaik közösek. A politikus annak kapcsán, hogy a szerb alkotmánybíróság a közelmúltban megsemmisítette a vajdasági hatásköri törvény több pontját, kifejtette a felelősség a DS-t és személyesen

Boris Tadic

korábbi köztársasági elnököt terheli, hiszen a taláros testület tagjainak többségét ő nevezte ki. A májusi választáson első helyen végzett Szerb Haladó Párt (SNS), valamint a Szerb Szocialista Párt vezette, s a Nyugdíjasok Egyesült Pártját (PUPS) és az Egységes Szerbiát (JS) is magába foglaló pártkoalíció, illetve a Szerbiai Egyesült Régiók (URS) párt múlt kedden kötött koalíciós megállapodást. A koalíciónak 133 képviselője lesz a 250 tagú szerb köztársasági parlamentben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.