A VMSZ jelenleg nem kíván részt venni az új szerb kormányban

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) jelenleg nem kíván a szerb parlamenti többség része lenni, de konstruktív együttműködésre törekszik a hamarosan megalakuló új kormánnyal – jelentette ki Pásztor István hétfőn Szabadkán Ivica Dacic kormányfő-jelölttel, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnökével folytatott megbeszélését követően.

A VMSZ ugyan egyetért az új kormány legfőbb célkitűzéseivel, ennek ellenére – elsősorban regionális helyi érdekek miatt – nem kíván a parlamenti többség része lenni – mondta a vajdasági tartományi parlament elnöki posztját is betöltő politikus Ivica Daciccsal tartott közös sajtótájékoztatóján.

A 250 tagú egykamarás szerb parlamentben öt képviselői hellyel rendelkező VMSZ konstruktív ellenzéki szerepre készül, azokat a kezdeményezéseket, melyek egybevágnak a párt értékrendjével és a vajdasági magyarság érdekeivel, támogatni fogja – hangsúlyozta Pásztor István.

A pártelnök kifejtette, a VMSZ álláspontja a pillanatnyi helyzetre vonatkozik, és elképzelhető, hogy a négyéves parlamenti ciklus során megváltozik.

Ivica Dacic elmondta, az elmúlt két, két és fél évben sikeres volt az SPS és a VMSZ együttműködése, ezért is ajánlotta föl a parlamenti többségben és a kormányban való részvételt a kisebbségi pártnak. Ugyanakkor elfogadja, hogy regionális és helyi érdekekre hivatkozva ezt a VMSZ visszautasította, ennek ellenére továbbra is nyitva áll az ajtó az együttműködés előtt.

A politikus hangsúlyozta, az új kormány nem kirakatszerepet szán a kisebbségeknek, valódi együttműködésre törekszik a nemzeti közösségekkel.

A szerb kormányfő-jelölt közölte, telefonon már egyeztetett Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, ahogy más szomszédos országok vezetőivel. Mint mondta: elégedett a szerb-magyar kapcsolatokkal.

Ivica Dacic hangsúlyozta, leendő kormánya együtt kíván működni a vajdasági vezetéssel, mert bár a tartományt a Demokrata Párt (DS), a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) és a VMSZ alkotta koalíció irányítja, céljaik közösek.

A politikus annak kapcsán, hogy a szerb alkotmánybíróság a közelmúltban megsemmisítette a vajdasági hatásköri törvény több pontját, kifejtette a felelősség a DS-t és személyesen Boris Tadic korábbi köztársasági elnököt terheli, hiszen a taláros testület tagjainak többségét ő nevezte ki.

A májusi választáson első helyen végzett Szerb Haladó Párt (SNS), valamint a Szerb Szocialista Párt vezette, s a Nyugdíjasok Egyesült Pártját (PUPS) és az Egységes Szerbiát (JS) is magába foglaló pártkoalíció, illetve a Szerbiai Egyesült Régiók (URS) párt múlt kedden kötött koalíciós megállapodást. A koalíciónak 133 képviselője lesz a 250 tagú szerb köztársasági parlamentben.

Előző sztori

Rotary Regatta a Tiszán + FOTÓK

Következő sztori

Jó Arcokat keres a SZEGEDma: Jancsik Alexandra