//

A hét receptje: csőben sült ratatouille

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha nyár, akkor lecsó! S a lecsót számtalan változatban elkészíthetjük. Kísérletezzünk bátran, s próbáljuk ki a ratatouille-t, mely a francia konyhából indult hódító útjára.

Egyéni ízlés szerint módosíthatunk összetételén, a lényeg, hogy minél többféle friss zöldségből, sok fokagymával és kakukkfűvel készüljön a ragu. Ha pedig nincs kedvünk ebben a kánikulában a tűzhely mellett álldogálni, készítsük el csőben sült változatát.

Csőben sült ratatouille

Hozzávalók:
– 1 nagyobb padlizsán
– 25 dkg hagyma
– 25 dkg cukkini
– 1-1 sárga és piros húsú paprika
– 3 paradicsom
– 4 ek. olíva olaj
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 1 ág kakukkfű (lehet szárított is)
– 1 babérlevél
– ízlés szerint: só, bors
– tetejére: 25 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A megmosott, hosszában félbevágott padlizsánt fölszeleteljük, jól besózzuk és kb. 10 percig állni hagyjuk. A megtisztított hagymát kockákra vágjuk, a megmosott cukkinit felszeleteljük, a megmosott és kicsumázott paprikákat feldaraboljuk. A paradicsom héját lehúzzuk, a zöld részt kivágjuk és a húsát felaprítjuk. Serpenyőben felforrósított olajban sárgára pirítjuk a hagymát és a szétnyomkodott fokhagymát. A cukkinit, a paprikát és a padlizsánt a serpenyőbe téve kis ideig együtt pároljuk, majd borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a durvára vágott kakukkfüvet és a babérlevelet, és az egészet lapos, kizsírozott tűzálló tálba töltjük. Az így elkészített fogást 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőben , esetleg alufóliával lefedve kb. 30 percig pároljuk. Az utolsó 5 percben, a fóliát levéve, sajttal megszórva sütjük tovább az ételt. Forrón, önálló ételként, franciakenyérrel kínáljuk, de különböző sült húsok, grill ételek mellé is kitűnő, ízletes köret.

Előző sztori

Jó Arcokat keres a SZEGEDma: Szabó Klaudia

Következő sztori

80+1: Kalandozás a szabadtéri történetében