Vízilabda: Szuperliga vagy Bajnokok Ligája?

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt hetekben-hónapokban különböző hírek láttak napvilágot a férfi vízilabda európai kupasorozatainak átszervezéséről. Jelen állás szerint úgy tűnik az A-Híd Szeged Beton VE jövőre is a legjobbak között indulhat.

A sportnapilap értesülésére hivatkozva áprilisban még azt írtuk, a férfi vízilabda Bajnokok Ligájának átszervezése miatt az idén is bajnoki bronzérmet szerzett, illetve történelmi magyarkupa-győzelmet arató A-Híd Szeged Beton csak a kettes számú sorozatban, a LEN-kupa utódaként funkcionáló Európa-kupában indulhat, mivel a kontinentális szövetség kettőben maximálta a BL-indulók számát nemzetenként. Érthető módon ez a döntés nem aratott túl nagy népszerűséget az európai vízilabda nagyhatalmak körében.

Nem marad más: Szuperliga!

Már ezt megelőzően, majd ezt követően is felröppentek olyan hírek, miszerint a legerősebb európai csapatok, az olasz Pro Recco tulajdonosának, a multimilliomos Gabriele Volpinak a kezdeményezésre, de spanyol-olasz-magyar-horvát-szerb-montenegrói koprodukcióban, a LEN-től függetlenül tervezik egy Szuperliga elindítását 14 együttessel az érintett országokból – hazánkból a bajnok Vasas, az ezüstérmes Eger és a bronzmedáliát szerzett Szeged Beton részvételével. A tervezet létjogosultságát csak megerősítette a LEN-féle limit, s egyértelmű céljává a vízilabda népszerűbbé és nyereségesebbé tétele vált – előbbi esetében bizton lehetne számítani legalább az érintett országokban a televíziós közvetítésekre, utóbbi terén pedig a tervezett költségtérítéses rendszer jelentősen csökkentené az utazásokkal járó kiadásokat. Május közepén a BL négyes döntőjének idején tárgyaltak az érintett klubok vezetői a helyszínen, Nagyváradon, ahol részletesen kidolgozták a majdani Szuperliga lebonyolítási rendszerét és logisztikai hátterét. Mindezek mellett megegyezés született arról is, miszerint a kezdeményezés élére állt Predrag Sloboda, a Primorje Rijeka – s egyben a horvát szakszövetség – elnökének vezetésével tárgyalásokat folytatnak a LEN illetékeseivel a május végi, debreceni úszó Európa-bajnokságon.

Vagy mégis inkább Bajnokok Ligája?

A fantasztikus magyar sikerekkel zárult kontinensviadal idején aztán az egyeztetések hatására új tervekkel állt elő a LEN, melyről a múlt héten hivatalosan is tájékoztatta az érdekelt európai szakszövetségeket. E változásokról is kérdeztük Vincze Balázst, a Szeged Beton trénerét, akivel épp múlt csütörtökön hosszabbított szerződést a Tisza-parti egyesület.

“A legutóbbi, múlt heti információk szerint a debreceni úszó Európa-bajnokságon a LEN vízilabdarészlege összeült és egy olyan tervezetet javasolt és fogadott el, mely szerint a kézilabda Bajnokok Ligájához hasonlóan négy, hatcsapatos csoport fog küzdeni a főtáblán, így plusz nyolc csapat behúzásával a 16-os mezőnyt 24-esre duzzasztották fel. Ez azt is jelenti, hogy hat helyett tíz meccset vív majd minden főtáblás csapat” – közölte érdeklődésünkre a tréner. Mint hozzátette, e 24 együttesből 20 egység azonnal főtáblás lesz, további négy pedig négy selejtezőcsoport első helyét megszerezve kerülhet a legjobbak közé. “Mivel a sorozatban a tavalyi évhez hasonlóan 8 kiemelt nemzet ezúttal is 3-3 csapatot indíthat, a Szeged Beton bajnoki bronzérme ismét feljogosít minket a BL-selejtezőkön való részvételre. A négy feljutó helyért rajtunk kívül olyan egységek is harcolni fognak, mint az idei Final Four-bronzérmes Mladost Zagreb, akiket már elég közelről ismerünk, a Crvena Zvezda, akikkel szintén játszottunk az elmúlt szezonbeli sorozatban. Ugyancsak mérkőztünk a Primorac Kotorral, mely szintén selejtezőt fog vívni, de ott lesz az egyik görög csapat, valamint a szintén komoly játékerőt képviselő olasz Brescia, s vélhetően egy német egység is. Mindez azt jelenti, legalább egy éles meccset mindenképp vívnunk kell, hogy egyike legyünk a négy, főtáblára jutó egységnek” – foglalta össze a fejleményeket a mester.

Jelen állás szerint tehát a Szeged Beton elindulhat a 2012-2013-as BL-kiírásban, ahol ismét jó esélye lesz a főtáblás szereplés elérésére.

Előző sztori

Bibó István életútja dokumentumok tükrében az Emlékpontban

Következő sztori

Szerb-román-magyar árvízi gyakorlat a Tiszán