Közélet

Vita az MSZP és a Fidesz között a tankötelezettség korhatáráról

Vita az MSZP és a Fidesz között a tankötelezettség korhatáráról

2012. június 12., kedd
Vita az MSZP és a Fidesz között a tankötelezettség korhatáráról

A Fidesz szerint általános tapasztalat a közoktatásban, hogy akik önszántukból nem akartak tanulni 16 éves koruk után, sokszor ellehetetlenítették az iskolai munkát. A kormánypárt szóvivője így reagált a szocialista Gúr Nándor közleményére, amelyben a képviselő megerősítette, hogy kormányra kerülve az MSZP haladéktalanul visszaállítja a tankötelezettség korhatárát 18 évre.

Selmeczi Gabriella

MTI-hez eljuttatott kommünikéje szerint hiába volt 1996-tól 18 év a tankötelezettségi korhatár, a fiatalok több mint 23 százaléka középfokú végzettség vagy szakképzettség nélkül hagyta el az iskolát. A tanköteles kor leszállítása ellenére az állam továbbra is biztosítja a térítésmentes továbbtanulás lehetőségét a 16. életévüket betöltött fiatalok számára az érettségi, illetve az első szakképesítés megszerzéséig - hangsúlyozta a szóvivő. Emlékeztetett arra is, hogy Európában még tizennyolc országban 16 esztendő a korhatár, olyan fejlett államokban is, mint Franciaország, Svédország, Norvégia vagy Finnország. De például Svájcban, Ausztriában, Liechtensteinben és Luxemburgban csak 15 év a korhatár - mutatott rá.

Gúr Nándor

a gyermekmunka elleni világnap alkalmából emlékeztetett arra közleményében, hogy Magyarországon 16 évben korlátozzák a törvények a gyermekmunkát. Ehhez képest volt felháborító szerinte, hogy

Orbán Viktor

kormánya 2011 márciusában a Széll Kálmán-tervben azt közölte a nemzettel: "fel kell kínálni a tizenötödik évüket betöltő fiataloknak a választási lehetőséget: vagy folytatják tanulmányaikat, vagy munkába állnak. Ezért a jövő év szeptemberében hatályba lépő közoktatási törvény a tankötelezettség felső korhatárát tizenöt évre szállítja le". A foglalkoztatási bizottság MSZP-s elnöke szerint az "Orbán Viktor megszorító csomagjába eldugott" utasítást, amely 15 évben korlátozta volna a kötelező oktatást és attól kezdve munkába terelte volna a fiatalokat, a felháborodás hatására módosították a jelenleg hatályos törvényben 16 évre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.