/

Vita az MSZP és a Fidesz között a tankötelezettség korhatáráról

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Fidesz szerint általános tapasztalat a közoktatásban, hogy akik önszántukból nem akartak tanulni 16 éves koruk után, sokszor ellehetetlenítették az iskolai munkát. A kormánypárt szóvivője így reagált a szocialista Gúr Nándor közleményére, amelyben a képviselő megerősítette, hogy kormányra kerülve az MSZP haladéktalanul visszaállítja a tankötelezettség korhatárát 18 évre.

Selmeczi Gabriella MTI-hez eljuttatott kommünikéje szerint hiába volt 1996-tól 18 év a tankötelezettségi korhatár, a fiatalok több mint 23 százaléka középfokú végzettség vagy szakképzettség nélkül hagyta el az iskolát. A tanköteles kor leszállítása ellenére az állam továbbra is biztosítja a térítésmentes továbbtanulás lehetőségét a 16. életévüket betöltött fiatalok számára az érettségi, illetve az első szakképesítés megszerzéséig – hangsúlyozta a szóvivő.

Emlékeztetett arra is, hogy Európában még tizennyolc országban 16 esztendő a korhatár, olyan fejlett államokban is, mint Franciaország, Svédország, Norvégia vagy Finnország. De például Svájcban, Ausztriában, Liechtensteinben és Luxemburgban csak 15 év a korhatár – mutatott rá.

Gúr Nándor a gyermekmunka elleni világnap alkalmából emlékeztetett arra közleményében, hogy Magyarországon 16 évben korlátozzák a törvények a gyermekmunkát. Ehhez képest volt felháborító szerinte, hogy Orbán Viktor kormánya 2011 márciusában a Széll Kálmán-tervben azt közölte a nemzettel: “fel kell kínálni a tizenötödik évüket betöltő fiataloknak a választási lehetőséget: vagy folytatják tanulmányaikat, vagy munkába állnak. Ezért a jövő év szeptemberében hatályba lépő közoktatási törvény a tankötelezettség felső korhatárát tizenöt évre szállítja le”.

A foglalkoztatási bizottság MSZP-s elnöke szerint az “Orbán Viktor megszorító csomagjába eldugott” utasítást, amely 15 évben korlátozta volna a kötelező oktatást és attól kezdve munkába terelte volna a fiatalokat, a felháborodás hatására módosították a jelenleg hatályos törvényben 16 évre.

Default thumbnail
Előző sztori

Kézilabda: Pestszentlőrincen a Pick-ötös

Default thumbnail
Következő sztori

A VM üdvözli a géntechnológiai törvény módosítását

Legutóbbi hasonló cikkek