Kultúra

Világháború a Millenniumi Kávéházban

Világháború a Millenniumi Kávéházban

2012. június 2., szombat
Világháború a Millenniumi Kávéházban

A Millenniumi Kávéházban mutatkozik be a www.nagyhaboru.blog.hu történelmi internetes folyóirat szerkesztősége június 6-án, ahol Doberdó hadszínterét is bemutatják egy filmen.

Az Ünnepi Könyvhét keretében tart előadást a www.nagyhaboru.blog.hu történelmi internetes folyóirat szerkesztősége a Millenniumi Kávéházban június 6-án (szerda) 18 órakor. A rendezvény vendégei a Magyar Hadtudományi Társaság Csata- és Hadszíntérkutató Szakosztályának tagjai:

Négyesi Lajos

(hadtörténész),

Pintér Tamás

(történész-levéltáros, hadszíntérkutató),

Rózsafi János

(helytörténész, hadszíntérkutató),

Stencinger Norbert

(történész, hadtudomány PhD). A bemutatkozást követően az I. Világháború borzalmait bemutató, Akik jártak Doberdónál - Élet az állóháború hadszínterén című filmet vetítik le. A magyar köznyelvben a "Doberdó" szó valamiféle kataklizmára utal, sokan használják anélkül, hogy tudnák, honnan származik. Az I. Világháború egyik legkegyetlenebb állóháborús frontszakasza volt a mai olasz-szlovén határvidéken Doberdo del Lago község környezetében. Mintegy 25 000 magyar katona vesztette életét a körzetben, ahol az áldozatok ellenére éveken keresztül nem változott lényegesen a frontvonal. Szörnyű áldozatot hozott Magyarország a Monarchia érdekében. A téma tudományos igényű feldolgozásában részt vett a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Holló József altábornagy, főigazgató segítségével, Négyesi Lajos hadtörténész közreműködésével. A terület bemutatásában a Magyar Hadtudományi Társaság Csata- és Hadszíntérkutató Szakosztály három kutatója – Pintér Tamás, Rózsafi János és Stencinger Norbert vállalt szerepet. A belépés díjtalan, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.