Gazdaság

Továbbra is magas a tojás ára

Továbbra is magas a tojás ára

2012. június 14., csütörtök
Továbbra is magas a tojás ára

Áprilisban az agrártermékek termelőiár-szintje 2,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a növényi termékek ára 8,7 százalékkal mérséklődött, míg az élő állatoké és az állati termékeké 11,1 százalékkal nőtt. Az étkezési tyúktojás ára továbbra is drasztikus, 63,4 százalékos növekedést mutat - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Január-áprilisban a mezőgazdasági termelői árak 2,3 százalékkal csökkentek a múlt év első négy hónapjához képest. A növények esetében még nem indultak el a betakarítások, de az előző évi termésből még bőven volt raktáron, ezért a múlt év január-áprilisához képest, 30 százalékos volumennövekedés mellett, 8,8 százalékos árcsökkenés következett be. Az élőállatok és állati termékek ára a tavalyi 15,2 százalékos növekedés után az idén január-áprilisban újabb, 13,1 százalékos emelkedést mutat az előző év azonos időszakához mérten. A gabonafélék ára áprilisban 8,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A búza és a kukorica ára az előző hónaphoz mérten kissé emelkedett, így az előbbi termék ára 55.200 forint, az utóbbié 50.800 forint volt tonnánként. A KSH közlése szerint a gyümölcsök ára áprilisban 19,9 százalékkal mérséklődött, bár itt döntő súlya a tárolt almának volt, más hazai termelésű gyümölcsöt nem értékesítettek ebben az időszakban. A gyümölcsökhöz hasonlóan burgonyából is csak a tavalyi termés volt a piacon, ára felére (53,9 százalékkal) csökkent az előző év negyedik hónapjához képest. A vágóállatok termelői ára 11,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha ára 12,2 százalékkal, a vágósertésé 22,5 százalékkal nőtt tavaly áprilishoz képest, de az ára így is elmaradt a decemberi csúcstól. A vágóbaromfi ára a vágóállatok átlagáránál sokkal kisebb mértékben, csak 1,6 százalékkal emelkedett. Az idén áprilisban az állati termékek ára 10,8 százalékkal emelkedett. A tej felvásárlási ára az előző hónaphoz mérten kis mértékben csökkent, de így is 3,3 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőtti árat, a tojás 63,4 százalékos drágulása már lassulást jelez a márciusi 65,5 százalékos áremelkedéshez képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.