Egyetem

Teremtéstörténet 2.0 - a webes társadalom és az új világrend

Teremtéstörténet 2.0 - a webes társadalom és az új világrend

2012. június 30., szombat
Teremtéstörténet 2.0 - a webes társadalom és az új világrend

Egy teljesen új társadalmi struktúra jön létre az interneten szerveződve, ami eltörli a politikai, területi, életkori és nemi határokat, még saját személyiségünk korlátait is feloldja - magyarázta Csepeli György szociálpszichológus, aki Az internetre költözött társadalom címmel tartott előadást Szegeden.

A 21. században az internet behálózta szinte az egész világot, a közösségeket összekötő fő kapcsolattartó, információs forrássá vált. A mérhetetlen adathalmaz mindenki által elérhetővé válása, és a kapcsolattartás virtuális térbe tolódása egy új társadalmi rendnek ágyazott meg. Csepeli György szociálpszichológus, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) Szociolágiai Intézetének oktatója Az internetre költözött társadalom címmel tartott előadásában beszélt az online világ sajátosságairól, társadalomban betöltött, egyre fontosabb szerepéről.

Nincs több titok

"Egyfajta teremtéstörténet ment végbe a virtuális világban, a személyek istenülési lehetősége, ahol tér és idő lebomlik, az ember pedig számos személyiség álarca mögé bújhat" - magyarázta Csepeli György. A weben az ember szabadsága kiteljesedik, újabb és újabb profilok készítésével tulajdonképpen végtelen számú személyiséget alkothat magának, melyek mögé anonim módon bújva hallathatja véleményét. Közösségek alakulhatnak ki szinte egy kattintásra, a kis világok a valósághoz hasonló, hierarchikus rendbe állnak össze. A fejlődés félelmetes sebességének az is helyet adhat, hogy az eddigi társadalmi struktúráktól eltérően ez a csoport mindenfajta újításra nyitott, nem él benne a tradícióhoz való ragaszkodás, és az új dolgok elutasítása. Az információs csatornák megnyílásával nem is annak begyűjtése, sokkal inkább felkutatásuk vált elsődleges fontosságúvá. "Nem véletlenül hívják az internetes oldalakat sem portálnak: a tudás végtelenbe vesző óceánján lavírozva egy-egy parton kötünk ki hajónkkal, majd továbbvitorlázunk az új célok felé" - magyarázta Csepeli György. A titkok is megszűntek ebben a világban, ha jó helyen keressük bármit megtalálhatunk: kiváló példa a Wikileaks nevű oldal, ahol gerillahadjáratokat folytatnak a politikusok ás államok titkainak kiszivárogtatásával. A szennyes kiteregetését szinte bárki, bárhonnan elvégezheti, a politikusoknak így különösen meg kell válogatni szavaikat.

Kétélű penge

Sajnos nem csak pozitív hozadéka van az internetes kultúra térnyerésének sem. A már jól ismert technológiai veszélyeken (hackertámadások, online bűnözés, vírusok) túl szociális téren is veszélyt jelenthet a felhasználókra: az ember a webre lépéskor kitárja ajtaját a nagyvilág felé, könnyen kerülhet a naiv, interneten szörfölő gyermek deviáns közösségekbe. A chat és internetes közösségi oldalak emellett már-már sajátos nyelvezetet és viselkedési szokásokat fejlesztettek ki, melyeket később a való életbe is átültetnek a felhasználók. "Sok okos ember még okosabb lesz együtt, de igaz ez fordítva is: a buták csoportosan csak még butábbá válnak. Kétélű fegyvert adott a kezünkbe a 21. század az információs társadalom kialakításával, figyeljünk rá, hogy a penge előre mutató részét használjuk mindig" - emelte ki a szociálpszichológus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.