Szentistványi szerint ismét semmibe veszik a fákat a torony alatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újra veszélyben érzi az LMP szeged fáit, fasorait, mert Botka László előterjesztésében ugyanaz az egy évvel ezelőtti helyi természetvédelmi értékek vizsgálatáról készült terv kerülhet a közgyűlés elé, mely lehetővé teszi védett fasorok kivágását is bizonyos területrendezéseknél.

A SZEGEDma.hu írt először arról a problémáról, hogy a város védett természeti értékeit kötelezően, tízévente felülvizsgáló anyagban most olyan passzusok is szerepelnek, melyek a védettséget bizonyos esetekben felfüggeszthetnék, ráadásul több védet fasor esetében a szakértő elöregedés esetén azok együtemű, teljes cseréjét javasolta, az egészséges egyedek kivágásával együtt (melyek aránya akár 60 százalék is lehet).

Az LMP részéről akkor Szentistványi István képviselő és Margóczi Katalin ökológus, a párt szakszóvivője az Erzsébet liget fái alatt beszélt a problémás új helyi természeti értékek védelméről készült tervről. Akkor a közgyűlés nem vette napirendre az ügyet a felmerült kérdések tisztázásának szükségessége miatt, s elindulhatott a szakma, a város és a civilek közötti párbeszéd, melynek jelentős állomása volt az a fórum, ahol széles körben ütköztethették az álláspontjukat a témában érintettek.

Egy év elteltével azért állt ismét az LMP két képviselője ismét a nyilvánosság elé az ügyben, mert elmondásuk szerint az illetékes főépítészi iroda lényegében változtatás nélkül készítette elő Botka Lászlónak az előterjesztést, aki így is szándékozik majd benyújtani a közgyűlazt. „Ha ez a védetté nyilvánított természetvédelmi emlékek és területek természetvédelmi értékvizsgálata ebben a formában bekerül az általános kezelési tervbe, akkor ennek égisze alatt lényegében a jövőben a tervező teljesen szabad kezet kaphat még a védett fákkal rendelkező területek esetében is” – mondta el portálunknak Szentistvány kiemelve, hogy 2001-ben éppen egy pártok feletti védelmi stratégia készült a növényekre vonatkozóan, hiszen az akkori rendelkezés alapján pont azok a fák tűnhettek volna el teljes egészében egy elöregedett egyed miatt, ahol most a sajtótájékoztatót tartották. A politikus szerint azzal, hogy az iroda épp a problémás pontok meghagyásával, változatlan formában nyújtja be a közgyűlés elé a tervet, semmibe veszi az elmúlt egy év egyeztetéseit. „A Jogi és Ügyrendi Bizottság most vitatta meg e beterjesztést és azt javasolta, hogy szeptemberbe tárgyalja a közgyűlés. Én pedig egy módosító indítványt nyújtok majd be hozzá. Ezért pénteken három dolog történhet ez ügyben: vagy az eredeti beterjesztést veszi a testület napirendre, vagy az én módosítómmal együtt, vagy elhalasztja szeptemberre” – emelte ki.

Előző sztori

Az egészségügyet nem érintheti a kötelező nyugdíjaztatás

Következő sztori

A médiatanács felmondta a Neo FM szerződését