Szakszemmel 15. nap: Németország – Görögország

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A futball-Eb tizenötödik napján a második negyeddöntőt rendezték, ahol az esélyesebb németek gólgazdag meccsen verték a görögöket. Apró Attila UEFA „A” licences tréner elemez.

2. negyeddöntő:

Németország – Görögország 4-2 (1-0). Gdansk, PGE Arena, 38 751 néző. Vezette: Skomina (szlovén).
Németország: Neuer – J. Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm – Khedira, Schweinsteiger – Reus (Götze 80′), Özil, Schürrle (Th. Müller 67′) – Klose (Gomez 80′). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Görögország: Szifakisz – Toroszidisz, Papasztathopulosz, K. Papadopulosz, Cavelasz (Fotakisz 46′) – Makosz (Liberopulosz 72′), Maniatisz – Ninisz (Gekasz 46′), Kacuranisz, Szamarasz – Szalpingidisz. Szövetségi kapitány: Fernando Santos.
Gólszerzők: Lahm (39′), Khedira (61′), Klose (68′), Reus (74′), ill. Szamarasz (55′), Szalpingidisz (89′ – 11-esből)

A mérkőzés kezdete előtt féltettem a görögöket, mert a németek nem brazilok, hogy a biztos előny birtokában visszább vegyenek, hanem ők annyit rúgnak a gyengébb ellenfeleknek is, amennyit csak tudnak. Mindkét csapat 1-4-2-3-1-es alapfelállásban kezdett, és mindkét fél a görög térfélen játszott szinte az egész mérkőzésen. A görögök az első félidőben a betömörülést választották, és számomra teljesen meglepő módon amolyan „faltörő kosok” kontráját produkálták labdaszerzés után, csak a falat nem sikerült soha áttörni. A németek jól kitalált mérkőzéstaktikával folyamatosan a döntő fölény kialakítására törekedtek. Ezt a fölényt – a labdakihozatal céljaként – Özil testesítette meg, aki hol a jobb, hol a bal oldalon tudott aktív állapotban labdát kapni. A támadásvezetés utolsó fázisában, lőtávon belül pedig általában a labdához képest ellentétes oldali szélsőre jött ki a befejezés lehetősége, hiszen a görögök sűrűn-sűrűn túltolódtak.

A 39. percben Lahm lövése beakadt, de hozzá kell tennem, hogy ez volt a németek tizenegyedik gólhelyzete addig. Érdekes volt megfigyelni, hogy a 35. percig még a németek szélső védőinek sem kellett feljönni a támadásokkal, hiszen rendre első szándékból be tudták fejezni a támadásaikat. Ez annyit jelent, hogy a görögök azt sem tudták elérni, hogy a németek támadásvezetése első hullámban besüljön, és szükség legyen a második hullámban érkező szélső védőkre. Semmi taktikai finomság nem volt a görögöknél, csak simán megpróbálták helyettesíteni a kisárgult játékosaikat.

Némileg változott a helyzet Gekasz beszállásával. Mintha egyszeriben lett volna kiben hinniük a görög játékosoknak. A görögök első gólját is megelőzte a center hatékony beavatkozása úgy, hogy közben szabálytalankodtak is vele szemben. Elkezdtek hinni a görögök, és az 55. perctől a 61. percig élt is a remény. Utána már csak ezt jegyeztem fel, hogy 68. perc 3-1, 74. perc 4-1 és 89. perc 4-2.

Simán felőrölték a németek a görögöket, akik minimum egy dimenzióval alacsonyabb játékerőt képviselnek, mint az én értékrendem szerint egy Eb-résztvevő nemzeti tizenegy.

Szakszemmel rovatunk együttműködő partnere a SZEOL SC Kft. és a Tisza Volán SC.

Előző sztori

Vádat emeltek Horváth Zsolt fideszes képviselő ellen

Következő sztori

Vélemény: A politikusok is isznak