Rehák György: Szeged mindig is a küzdősportok fellegvára volt + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A thai-box egyik legnagyobb hazai úttörője látogatott el a Bonifert Domonkos Általános Iskolába csütörtök délután. Rehák György a Magyar Kick-Box Szövetség thai-box szakágának igazgatójaként már a ringen kívül küzd a sport jövőjéért, az iskolában tartott edzésen a tehetséges ifjú harcosoknak adott tanácsokat.

– A kilencvenes években az egyik legmeghatározóbb szereplője volt a thai-boksz világának, több komoly meccset tudhat magad mögött. A sportdiplomácia területén mennyire tudja megőrizni ezt a virtust?

– A sportpályafutásom elsősorban egy könyöksérülés miatt ért véget. Szerencsére sikerült felépülnöm belőle, és egy rövid időre vissza is tértem a szorítóba, utolsó nagy meccsemet egy horvát harcossal vívtam (az alábbi videón megtekinthető!) – jólesett, hogy győzni tudtam, úgy gondoltam, jó befejezés lesz. Jelenleg a Magyar Kick-Box Szövetség thai-box, a low kick és a muay thai válogatott szövetségi kapitánya vagyok, ugyanezzel a lendülettel igyekszem megfelelni ezen a fronton is. Nem unatkozom itt sem, rengeteg a tennivaló.

– Milyen feladatokért felel szakvezetőként?

– Szépen hangzik ez a munkakör, de igazából mindent kell csinálnom: számos dolgot kell koordinálni, megszervezni az utánpótlásképzéstől a versenysportig. Több tehetséges kollégám is van, akik ugyanezen az úton haladnak. Ők edzőként is kiválóan teljesítenek, nekik is köszönhető az, hogy világviszonylatban is ott vagyunk, szép eredményeket érünk el.

– A sportolóknak is nagy motivációt jelenthet, hogy eljött és tanácsokkal látja el őket itt a Bonifert Domonkos iskolában.

– Nagyon jó kapcsolatot ápolok a szegedi thai-boxolókkal. Barátom, Darida Tibor évek óta neveli ki a tehetséges sportolókat, munkáját én is segítem a legjobb tudásom szerint. Jó volt szétnézni a teremben, örülök hogy ennyien ellátogattak az edzésre.

– Mik azok a jelek, amiket keres egy sportolóban? Egy szakmai szem miben veheti észre a tehetséget?

no images were found

– A mozgásukat figyelem, és a viselkedésüket. Gyerekkorban nagyon fontos a motiváció is, hogy később mire lesz képes annak a gyermeknek a teste, még nem tudhatjuk. Ennek felmérésére egyébként a testnevelési főiskola már különböző módszereket fejlesztett ki, melyeket mi is átveszünk majd a tehetségek felkutatásában. A viselkedési formákat is szemmel tartom: nem biztos, hogy a legbátrabból lesz a legjobb harcos, gyermek révén a jelleme is alakul. Az egyensúlyérzéke, koordinációs készsége a sport segítségével is fejlődik, néhány év alatt látványos előrelépést tehet a sportoló, ha ő is szeretné. Fiatalkorban sok lehetősége van, számtalan impulzus éri – motiválni kell, hogy kitartson a választott sport mellett. Nem egyszerű feladat, még mi is tanuljuk. Úgy látom, Darida Tibor nagyon jól csinálja, elég csak a terembe körülnézni, rengeteg a fiatal. Őket edzésre kényszeríteni nem lehet, de ha jó kedvvel, egy jó közösségbe érkeznek, az a későbbiekben is jó lendületet adhat.

– A negyven feletti korosztályt is jócskán képviselik itt az edzésen. Hány éves korig lehet, és meddig ajánlott űzni ezt a sportot?

– Ha versenysportban gondolkodik az ember, ezt is érdemes korán elkezdeni. A thai-boxban 12 éves kortól vannak mérkőzések: a gyermek és a kadett korosztály után junior korosztály is megelőzi a felnőtt csoportot. Mindenképp az a cél, hogy már fiatalabb korban olyan tapasztalatot szerezzenek a szorítóban, amiből később is tudnak építkezni, ez a versenysportban nagyon fontos. A tömegsportban más teljesítménnyel mérnek: jól kell hogy essen a mozgás, meg tudja csinálni a gyakorlatokat, esetleg önvédelemre is tudja használni. Fejleszti a koncentrációt, és így tinédzserkor elején az agresszió levezetéseként is jól használható. Úgy gondolom, ezt bárki csinálhatja – amíg bírja, csak jót tesz neki.

– Tavaly szeptember elsejétől egy új sporttörvény lépett életbe, mely elsősorban az utánpótlás kinevelését és a sportintézmények lehetőségeinek bővítését tűzte zászlójára. Mennyiben befolyásolta ez ennek a sportnak a működését?

– Rengeteg dolga van az ország vezetésének, és ha nem is ez az első, de remélem, hogy az első tízben szerepel. Nagyon sok feladat vár megoldásra, elsősorban az oktatás szempontjából. Itt az olimpia és a labdarúgó-Eb is, utóbbiban sajnos nem vagyunk érdekeltek, de mostanáig minden Londonról szólt. Utána azonban mind oktatásban, mint sportfinanszírozásban komoly átszervezések szükségesek, mert elég nagy a káosz.

no images were found

A thai-box nagy előnye, hogy nem egy eszközigényes sport: bárhol lehet gyakorolni, nem kell hozzá drága létesítményeket kiépíteni és vásárolni. Azt tudom, hogy a kormányzat felfogta az ebben rejlő pozitívumokat, sokan dolgozunk rajta, hogy ez ki is legyen aknázva. Nagy lehetőség számunkra, hogy Leirer Richárd, a Magyar Kick-Box Szövetség elnöke nemrég a Magyar Olimpiai Bizottság egyik alelnöke is lett. Azt ígérte, – és amit ígér, azt mindig be is tartja – hogy a nem olimpiai sportágak fejlesztéséért, támogatásáért is sokat tesz majd. Ebből a támogatásból remélhetőleg a thai-box is kamatozni fog. De az első, és legfontosabb, hogy sok fiatal jöjjön és kapjon kedvet az edzésekhez: ha van utánpótlás, van jövője a sportnak.

– Magyarország thai-box térképén Szeged hol helyezkedik el?

– Szeged mindig is a küzdősportok fellegvára volt: a thai-box mellett számtalan kiváló földharcos barátom is itt kapott ihletet a sporthoz. Jól igazolja ezt a nemrég véget ért kick-box Világkupa is, ahol számos itteni sportoló kiválóan szerepelt, három versenyző is a dobogó tetején végzett a K1 szabályrendszerében. Sok már itt az ismerős arc, jó ide visszajárni.

– Hol tart ez a sportág, mire számíthatunk a jövőben?

– Úgy vélem a jövőben az amatőr sportágak mindenképpen erősödni fognak. A thai-box nem olyan eszközigényes, túl sok hely sem szükséges hozzá, pár négyzetméteren is lehet gyakorolni. Gyerekeknek és felnőtteknek is egy nagyon jó mozgásforma ez, hisz minden testrészt jól átmozgat.

– Mi lesz a következő nagy feladat?

– Szeptember elején Pozsonyban rendeznek majd kick-box utánpótlás világbajnokságot, a K1 és a low kick kategóriákat érintve. Egy komoly csapattal szeretnénk itt kiállni, és a lehető legjobb eredményt elérni.

– A nyár két nagy sporteseményt is tartogat: a labdarúgó-Európa-bajnokság mellett 2012 a nyári olimpia éve is. Figyelemmel követi mindkettőt?

no images were found

– Természetesen követni fogom a kezdetektől mindkettőt. Minden magyar sportolónak, főként a küzdősportolóknak szurkolni fogok, hogy érmet szerezzenek, ha lehet a legfényesebbet. Bár mi még nem egy olimpiai sportágat képviselünk, de azon dolgozunk, hogy ez hamarosan megváltozzon. Nagy a tolongás, hiszen a világ élvonala éhes a győzelmekre, kis országként pedig minden érem nagyon értékes.

– A foci-Eb?

– Szintén követem, a spanyoloknak szurkolok.

no images were found

Előző sztori

Szakszemmel 3. nap: Spanyolország – Olaszország

Következő sztori

Megye I-es tippbajnok: Siha Zsolt 7 pontos