Bulvár

Programsorozat a gyermekek biztonságáért

Programsorozat a gyermekek biztonságáért

2012. június 8., péntek
Programsorozat a gyermekek biztonságáért

Kezdődik a nyári szünidő. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya idén már negyedik alkalommal rendezte meg a szünidő indító juniálisát 120 gyermek bevonásával - olvasható a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóközleményében.

A korábbi évekhez hasonlóan június hónapban a megelőzési munka központi eleme az iskolapadból kikerülő diákok nyárra történő felkészítése, hiszen a statisztikai adatok alapján ebben az időszakban a gyermekek felszabadultabbak, kevésbé figyelnek a szabályok betartására, könnyebben válhatnak baleset vagy bűncselekmény áldozatává. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya szünidőindító rendezvényei során az életkori sajátosságokat figyelembe vevő programokon keresztül igyekszik rávilágítani, milyen fontos bizonyos alapvető szabályok betartása földön és vízen egyaránt. Az ehhez kapcsolódó megyei Road Show mai állomása Makó volt, ahol a különböző állomáshelyek meglátogatásán keresztül mintegy 120 diák ismerhette meg a szünidei biztonsági tudnivalókat. A széles tematikát átfogó programok lebonyolításában a Bűnmegelőzési Osztály mellett idén is közreműködött a Megyei Baleset-megelőzési Bizottság, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Szegedi Vízirendészeti Őrse, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat, a Mentőszolgálat, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, és a rendezvénynek otthont adó Makó város Polgármesteri Hivatala. Az első, központi program során a vízimentők és a mentőszolgálat munkatársai látványos bemutató keretében igyekeztek felhívni a résztvevők figyelmét a tipikus nyári balesetek megelőzésére. A résztvevők ezután keresték fel a 7 állomáshelyet. A 2 bűnmegelőzési állomáson a csoportok megismerhették a CSMRFK Lépésről lépésre - együtt a biztonságért elnevezésű népszerű vándorkiállításának anyagát, valamint a központi témához kapcsolódó prevenciós kisfilmeket (a nyár veszélyei, vagyonbiztonság, drogprevenció, biztonságos internethasználat…) tekinthettek meg. A vízimentők az általános vízbiztonsági ismeretekkel és a vízből mentés szabályaival ismertették meg a gyerekeket. A mentőszolgálat állomáshelyéna nyári balesetek megelőzése és a főbb elsősegély-nyújtási ismeretek mellett bemutatták az esetkocsit és annak felszereléseit is. Mivel Csongrád megye „vizes” megye, ahol sok a kiszámíthatatlan folyó és különböző állóvíz, a vízirendészek avízbiztonsági szabályokkal, tanácsokkal készültek. A tűzoltók a tűzesetek megelőzésére vonatkozó tudnivalók mellett játékos feladatokkal várták a fiatalokat. A baleset-megelőzési szakemberek a Szuperbringa program keretében vizsgálták át a kerékpárokat. A műszaki üzemeltetési feltételeknek megfelelő járművekre „szuperbringás” igazoló matrica került. A résztvevők számára a szervező bűnmegelőzési szakemberek hasznos prevenciós kiadványokból és szóróanyagokból álló csomagot állítottak össze, 15 szerencsés gyermek pedig az önkormányzat felajánlásának köszönhetően ingyenes kalandparti belépőt nyert - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.