Gazdaság

Petykó Zoltán: 8200 milliárd forint lehívása az alapcél

Petykó Zoltán: 8200 milliárd forint lehívása az alapcél

2012. június 13., szerda
Petykó Zoltán: 8200 milliárd forint lehívása az alapcél

„Az alapcél, hogy ne legyen forrásvesztés, hazánk maradéktalanul le tudja hívni a 2013-ban záruló uniós költségvetési ciklusban igényelhető pénzeket” – jelentette ki Petykó Zoltán. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke azt prognosztizálja, hogy az EU következő költségvetését csak késve fogadják el.

A tavaly év végi zárásnál az unió képviselői azt mondták, hogy jó, közepes helyet foglal el Magyarország mind a támogatási szerződések kiírása, mind a kifizetések tekintetében. Erről

Petykó Zoltán

, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke szólt azon

a szakmai workshopsorozaton

, melynek második állomása Szegeden volt.

- Milyen arányban oszlik meg a pályázók köre?

- Ha végigtekintjük az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) pályázatait, látható, hogy az államháztartáson belüli projektek 48%-ot foglalnak el. Ide tartoznak az egyetemek, önkormányzatok és minisztériumok. Ha azt vesszük, hogy 700 milliárd forint bent áll a rendszerben, s ennek fele államigazgatáson belüli, akkor házon belül kell rendet tenni. Másrészt meg kell nézni, melyek azok a körülmények, amik nehezítik a pályázatok, projektek haladását, s fel kell gyorsítanunk a folyamatot.

- Előadásában elmondta, hogy az önkormányzatok és egyetemek számára nehézkes az önerő előteremtése. Ez mennyire veti vissza a pályázási kedvüket, figyelembe véve azt is, hogy közeleg az uniós költségvetési ciklus vége?

- Az egyetemek számára kiírt 4.2.2-es konstrukciónkban körülbelül 40 milliárdnyi pályázat érkezett be a 10 milliárd forintos keretre. Azt tapasztaljuk, szeretnének pályázni, tudnak is önerőt biztosítani, magasak a támogatási intenzitások, vagyis kis önerővel jelentősebb pénzekhez tudnak jutni, így megpróbálják bármilyen eszközzel előteremteni az önerőt. Úgy gondolom, ebben a kormányzatnak segítenie is kell. Nem hinném, hogy az egyetemek kiesnének a pályázati körből, hiszen ezeket nem lehet más szervezetekkel megoldani. A TÁMOP-kiírások jelentős részében, a felsőoktatási prioritásban az egyetemekre, főiskolákra számíthatunk elsődlegesen, mások nem is tudnak pályázni.

- Mire számíthat hazánk, látszik-e már valami a következő uniós ciklus költségvetéséből?

- Az tudható, hogy 2007-ben is jelentős csúszások voltak az EU-s költségvetésben, s most is viták, problémák vannak az EU rendszerében. Nem is beszélve a görög válságról vagy a spanyol helyzetről. Ezek szintén lassítják ezt a folyamatot, a megegyezéseket. Véleményem szerint 2014-ben csúszni fog az unió költségvetésének az elfogadása, ami azt is jelentheti egyben, hogy természetesen a források folyósítása Magyarországra és minden tagállam részére csúszhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.