Mérséklődött a népességfogyás üteme

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kismértékben mérséklődött a természetes fogyás üteme az év első négy hónapjában; több gyermek született, de a halálozások száma is emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a házasságkötések száma viszont csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-vel.

A statisztikai hivatal előzetes adatai szerint a születésszám az év mind a négy hónapjában meghaladta az előző évit, a legjelentősebb emelkedés áprilisban történt, amikor 10 százalékkal több újszülött jött világra, mint egy évvel korábban. 2012 első négy hónapjában 29.064 gyermek született, 5,2 százalékkal több, mint 2011 januárja és áprilisa között. A “szökőnaphatástól megtisztított” születésszám-emelkedés ennél kisebb mértékű, 4,3 százalékos volt.

A gyorsjelentésben az olvasható, hogy a halálozások számának márciusi, 9 százalékos emelkedésében az akkor tetőző influenzajárványnak is meghatározó szerepe lehetett. Összességében az év első négy hónapjában 1,8 százalékkal nőtt a halálozások száma, a szökőnaphatást is figyelembe véve ez az adat 0,9 százalék. A házasságkötések száma a tavalyi kismértékű emelkedés után január és április között ismét csökkenést mutatott. A négy hónap alatt összesen 6120 házasságot kötöttek, ez a szám 3,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az említett időszakban ezer lakosra 8,8 élveszületés és 14,2 halálozás jutott. Az előbbi 0,4 ezrelékponttal, az utóbbi 0,2 ezrelékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A természetes fogyás mértéke a 2011. január-áprilisi 5,5 ezrelékről 5,3 ezrelékre mérséklődött. 2012 első négy hónapjában ezer élveszületésre 5,5 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A születésszám emelkedése nagyobb mértékű volt, mint a halálozásoké, ennek következtében a természetes fogyás üteme némileg mérséklődött: a 2011. január-áprilisi 18.164-gyel szemben 2012 első négy hónapjában 17.562 főt jelentett. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakosainak száma ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 14 ezerrel csökkent. Eszerint a becsült lélekszám az időszak végén 9 millió 944 ezer volt.

Előző sztori

Kihagyhatatlan produkciókat hoz a Muzsikáló Udvar

Következő sztori

Könnyű nyári vacsora percek alatt