Megkoszorúzta a kormányfő Mindszenty emléktábláját

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek emléktáblájának megkoszorúzásával kezdte meg egynapos bécsi látogatását Orbán Viktor miniszterelnök.

A magyar kormányfő kedd délelőtt érkezett az osztrák fővárosban lévő Pázmáneum (Collegium Pazmanianum) – a Pázmány Péter által alapított papnevelő intézet – épületéhez, ahol Mindszenty 1971-től élete utolsó éveit töltötte.

A koszorúzási ünnepségen Orbán Viktor arról beszélt, hogy Mindszenty legalább két fontos üzenetet küld a magyarságnak: az egyik a hűség, amely ma is az egyik legfontosabb érték, a másik pedig a helytállás, “a cél iránti alázat”, ha ugyanis az embernek küldetése, feladata van, akkor a legnehezebb körülmények között is alá kell magát annak rendelnie.

A miniszterelnök köszönetet mondott Christoph Schönborn kardinálisnak, bécsi érseknek azért, hogy egy magyar népi hős, Mindszenty József előtti “főhajtásban a társunk, ez a magyarok számára egy fontos gesztus az osztrák katolikus egyház részéről”. Egyúttal megköszönte az egyházi vezetőnek, hogy a Magyarországgal szembeni támadások idején is “mindig barátként számíthattunk rá”.

Kereszténység és politika összefüggése a legkényesebb kérdések közé tartozik ma a szekularizált Európában, de az, hogy valami kényes, nem jelenti azt, hogy nem kellene vele foglalkozni, “sőt az én logikám szerint éppen fordítva van: minél kényesebb, annál inkább izgalmas dolog foglalkozni vele” – mondta a kormányfő, aki köszöntötte a helyszínen megjelent, Ausztriában élő magyarok csoportját is. Arra biztatta őket, vegyenek részt “a most már az államhatárokat túllépő modern magyar politikai életben”, így például a választásokon. Az eseményen Varga János, a Collegium Pazmanianum rektora azt mondta, hogy Mindszenty József hős volt, a hűség hőse, aki a végsőkig kiállt és tanúságot tett a hit, az erény, az emberi méltóság és a nemzeti értékek mellett.

Orbán Viktor ezt követően megbeszélést folytatott Christoph Schönbornnal, valamint a helyi magyarok képviselőivel, a nap további részében pedig részt vesz Fehér László magyar festőművésznek a Vienna Insurance Group biztosítótársaság székházát borító, nagyméretű köztéri alkotásának hivatalos avatásán, majd informális megbeszélést folytat Werner Faymann osztrák kancellárral, és találkozik Michael Spindelegger alkancellárral, külügyminiszterrel is.

Default thumbnail
Előző sztori

Tényleges életfogytiglant kapott a "battonyai rém"

Default thumbnail
Következő sztori

Baleset az M43-ason - félpályás útzár

Legutóbbi hasonló cikkek