Közélet

Magyar-román természetvédelmi projekt indult

Magyar-román természetvédelmi projekt indult

2012. június 8., péntek
Magyar-román természetvédelmi projekt indult

Közös, határon átnyúló pályázatot nyert a védett fajokra vonatkozó tevékenységek összehangolására a Román Nemzeti Környezetvédelmi Gárda Temesvári Regionális Igazgatósága és az Alsó Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (ATI-KTVF).

A mintegy 66 ezer euró összköltségvetésű projekt célja a tapasztalatcsere, segédanyagok összeállítása, képzések szervezése, közös terepi ellenőrzési programok megszervezése. A projekt keretében mindkét ország egy-egy találkozót szervez, a partnerek közös ellenőrzéseket tartanak, hogy bemutassák az aktuális állapotot, valamint a projekt végén kipróbálják a lehetséges összehangolt módszertant - mondta el a projekt ismertetőjén az ATI-KTVF igazgatója, Némethy Tímea. Magyarország és Románia uniós csatalakozásával egyszerűbbé vált a határokon átnyúló közlekedés és áruszállítás, ami megkönnyíti az állatcsempészek dolgát is. A probléma nagyságát jelzi, hogy az állatok, növények és a belőlük készült különféle termékek, ajándéktárgyak, használati cikkek nemzetközi kereskedelme mostanra hatalmas méreteket öltött. Az éves forgalom eléri a 159 milliárd dollárt, és évente több mint 350 millió egyedet érint - hangzott el. A román-magyar határon is nagy számban próbálnak átszállítani például olasz vadászok által lelőtt énekesmadarakat és fürjeket. A pályázat lehetőséget ad arra, hogy a határ két oldalán dolgozó természetvédelmi hatóságok megismerjék egymás gyakorlatát, erősítsék az együttműködést, és ezzel is sikeresebben léphessenek fel a ritka fajok védelmében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.