Sport

Kosárlabda: Molnár József a Naturtex-SZTE-Szedeák vezetőedzője

Kosárlabda: Molnár József a Naturtex-SZTE-Szedeák vezetőedzője

2012. június 26., kedd
Kosárlabda: Molnár József a Naturtex-SZTE-Szedeák vezetőedzője

A következő szezontól új vezetőedző irányítja a Naturtex-SZTE-Szedeák NB I A csoportos férfi kosárlabdacsapatát: Fodor Pétert Molnár József váltja a kispadon. Az új trénerrel egy plusz egyéves szerződést kötött a klub.

Molnár József

41 éves, nős, két gyermek, a hatéves

Bálint

és a kétéves

Mira

édesapja. A körmendi származású szakember a gimnáziumot Zalaegerszegen végezte, játszott mindkét város utánpótlás csapataiban. Az ELTE Bölcsészkarán, pszichológia szakon diplomázott, majd a Testnevelési Egyetemen végezte a kosárlabda szakedzőit. Ezzel párhuzamosan tanított is az intézményben a tanári, szakedzői es sportmenedzseri szakokon. Az egyetemi évek alatt kezdett utánpótlás csapatoknál edzősködni, az Óbudai Kaszásoknál, a Tizenkét Karátos Iskolában, a MAFC Kosársuliban, majd az Óbudai Kaszások NB I B-be feljutott együttesének vezetőedzője lett. Mivel kedvese az Egyesült Államokban dolgozott, a tengerentúlra költözött, a következő állomás pedig Új-Zéland lett. Egy évet terveztek, kilenc lett belőle.

Az új-zélandi kosárlabda

Hogy a kosárlabdában kevésbé jártas olvasó el tudja helyezni Új-Zélandot a világ térképén: az ország férfi válogatottja a legutóbbi három világbajnokságon részt vett, 2002-ben a negyedik(!), 2006-ban a 16., míg 2010-ben a 12. helyen végzett. Az együttes a 2004-es athéni olimpián a csoportkörben legyőzte Szerbia és Montenegró válogatottját, és remekül helytállt a két későbbi döntős ellen is: az olaszoktól két-, az olimpiai bajnok argentinoktól pedig mindössze négypontos vereséget szenvedett, és végül tizedikként zárt.

Szinte a repülőről leszállva elindított egy kosaras tábort, majd egyre előrébb lépve saját kosársulit szervezett. Középiskolás és junior szinten edzősködött, később a junior majd a felnőtt válogatottal dolgozott, a folytatásban pedig egy évig az első ligában is tevékenykedett a Nelson Giants edzőjeként. Molnár József sokat tanult az új-zélandi és az ausztrál trénerektől, ám mivel az európai kosarasélet pezsgőbb az új-zélandinál, a hazatérés mellett döntött. Tudását és tapasztalatait mostantól a Naturtex-SZTE-Szedeáknál kamatoztathatja. "Nem ért váratlanul a Szedeák megkeresése, köszönöm a klubvezetés bizalmát. A családom nevében is mondhatom, örülünk, hogy Szegedre költözhetünk" – mondta Molnár József. "Komoly terveim vannak, összhangban a klub nem titkolt szándékával: rájátszásba vinni a csapatot. Az előző idény mérkőzéseit végignézve, ez egyáltalán nem lehetetlen küldetés. A legfontosabb, hogy felépítsünk egy olyan csapatot, amelyben a játékosok a közös sikerek elérése érdekében együtt gondolkoznak, éreznek a pályán és azon kívül is. Ha mindannyian alázattal és a saját szerepünk ismeretében maximális odaadással dolgozunk majd, akkor komoly sikereket érhetünk el. Ígérhetem, hogy játékosaink a bajnokság legelejétől a legvégéig fizikálisan és mentálisan is készen lesznek a kihívásokra, és képesek lesznek majd nehéz szituációkban is jó döntéseket hozni. Dolgozni fogunk azon, hogy védekezésünkkel borsot törjünk ellenfeleink orra alá; egyénileg és csapatszinten is kemény, határozott, megalkuvást nem tűrő védekezést láthatnak majd tőlünk. Látványos, gyors kosárlabdát fogunk játszani mindkét irányban, komoly hangsúlyt fektetve az átmeneti játékokra. Végül, de nem utolsósorban: figyelemmel kísérjük és továbbfejlesztjük a helyi utánpótlást, felmutatva a legtehetségesebb fiataloknak azt az utat, hogy hogyan juthatnak el a legmagasabb szintre a sportágukban."

Dr. Kardos Péter

, a Naturtex-SZTE-Szedeák elnöke a következőképpen nyilatkozott az edzőváltásról: "Köszönettel tartozunk

Fodor Péternek

az elmúlt két és fél évben elvégzett eredményes munkáért, ám minden klub életében eljön az a pillanat, amikor az edzőnek és a csapatnak is szüksége van a megújulásra. Ezért közös megegyezéssel úgy döntöttünk, hogy nem hosszabbítjuk meg Péter lejáró szerződését" - mondta a klub első embere. "Az új tréner kijelölésével kapcsolatban alapos munkát végeztünk, minden szempontból megvizsgáltuk a helyzetet, és ezek után döntöttünk Molnár József mellett. Az eddigi beszélgetéseink meggyőztek arról, hogy kitűnően felkészült, végtelenül ambíciózus szakember, aki a legutóbbi szezon mérkőzéseinek felvételét elemezve azonnal megkezdte a csapat feltérképezését. A jövő évi keretet természetesen már az új vezetőedző véleménye és javaslatai alapján állítjuk majd össze."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.