Gazdaság

Jó évet zárt a gabonakutató, mégsem elégedett + FOTÓK

Jó évet zárt a gabonakutató, mégsem elégedett + FOTÓK

2012. június 5., kedd
Jó évet zárt a gabonakutató, mégsem elégedett + FOTÓK

A vetőmagtermelés stratégiai ágazat volt és maradt, ha nem akarjuk, hogy a növénynemesítés teljesen megszűnjön és a termelők még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerüljenek, sürgősen változtatni kell az ágazat finanszírozásán, hangsúlyozta a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. országos kalászos fajtabemutatóján Szilágyi László, a gabonakutató ügyvezető igazgatója.

A kecskési nemesítő telepen megtartott, több száz látogatót vonzó rendezvényen a vendégelőadók között találhattuk

Czerván György

vidékfejlesztési államtitkárt,

Szabó Csaba

miniszteri biztost,

Ruthner Szabolcsot

, a Vetőmag Szövetség igazgatóját és

Vancsura Józsefet

, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökét. A kalászos bemutatón az érdeklődők megismerkedhettek a régi és új nemesítési fajtákkal, amelyek az elkövetkező években is joggal számíthatnak a termelők, termesztők érdeklődésére. Az igazgató 2-őt emelt ki, amelyek ma Magyarországon a legnagyobb vetésterülettel rendelkeznek: ez a GK Csillag és a GK Békés. Az első annyira kapós volt, hogy a teljes vetőmagkészlet elkelt. A GK Csillag termésátlaga az elmúlt évben meghaladta az 5 tonnát hektáronként, de voltak olyan partnerek, akiknél 8 tonna feletti termést adott. Ez a fajta rendkívül ellenálló a betegségekkel szemben, ezért is nagyon keresett.

Magyarországon a tavaly ősszel elvetett búza területe 1 millió 80 ezer hektár körül van, ami jóval meghaladja a 2010-es 900 ezer hektárt. A két említett búzafajta az össz vetésterület 10 százalékát meghaladja. Noha az idei hozamokat még csak megbecsülni lehet, az igazgató szerint a 2000 hektáron gazdálkodó saját területükön el fogják érni az 5 tonnát. Ebben az évben országos szinten kevesebb lesz a búza termésátlaga, a megnövekedett vetésterület miatt azonban nagyjából ugyanannyi búzára számíthatunk, mint eddig. A 4 millió tonna bőven elég lesz a hazai állattenyésztés szükségleteinek kielégítésére, élelmiszerre, vetőmagra is jut belőle, sőt 1,5 millió exportra is mehet.

A fordított áfa Romániában bevált

A tavalyi termés minden kalászos estében jónak mondható. A gabonakutató 200 millióval többet forgalmazott, mint egy évvel korábban, a szójatermés pedig 450 tonnáról 870 tonnára nőtt. Ugyanakkor az ágazatot sújtó problémákról Szilágyi László elmondta, az ígéretek ellenére semmi sem változott. A megoldatlan finanszírozás, a július elsejétől bevezetett fordított áfa, a licencdíjakhoz való nehéz hozzájutás, a bérkompenzációból eredő hátrányok miatt rövidesen padlóra kerülhet a növénynemesítés, a vetőmag-előállítás. A gabonaágazat helyzetéről, jövőjéről Czerván György államtitkár beszélt. Az Európai Unió új közös agrárpolitikája (KAP) továbbra is a növénytermesztést részesíti előnyben – jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdálkodásért felelős államtitkára. A változó támogatási rendszerről elmondta: alaptámogatásra a 180 ezer hazai regisztrált termelő mindegyike jogosult, ennek összege hektáronként 140-150 euró lesz. A Közös Agrárpolitika 2014-2020 közötti programozási időszakában hangsúlyos szerepet kap majd a „zöld” komponens, mely többletkötelezettségeket jelent, de a közvetlen kifizetések 30%-a kötődik hozzá. A megfelelő feltételek teljesítésével a zöld komponens az alaptámogatást hektáronként további 80 euróval egészíti ki majd – fűzte hozzá az államtitkár. Hangsúlyozta azt is, hogy 2014-től a Közös Agrárpolitika kiadásait a 2013-as nominálértéken befagyasztják. Az Európai Bizottság javaslata szerint Magyarország helyzete a tagállamok közötti újraelosztással a közvetlen támogatásokban nagyjából változatlan marad. A kistermelők egyszerűsített támogatási rendszere a 4-4,5 hektár alatti területen gazdálkodókat, a regisztrált termelők 40 százalékát fogja érinteni. Az államtitkár közölte: a július 1-től hatályos fordított áfától 10-15 milliárd forintos többletbevételt vár a kormányzat. Romániában a fordított áfa bevezetésével eltűnt a feketegazdaság szereplőinek 90 százaléka, az áfa-bevétel pedig megduplázódott - ismertette a szomszédos ország tapasztalatait Czerván György.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.