Kultúra

Író a háznál - Veszelkát "kiszállította" a Somogyi + FOTÓK

Író a háznál - Veszelkát "kiszállította" a Somogyi + FOTÓK

2012. június 7., csütörtök
Író a háznál - Veszelkát "kiszállította" a Somogyi + FOTÓK

Veszelka Attila költő, író, a Szegedi Írók Társaságának elnöke zárta a Somogyi-könyvtár Házhoz megy a szerző akciójának sorát szerdai kiszállásával.

A Somogyi-könyvtárban 2010 óta működik a Házhoz megy a könyv személyre szabott szolgáltatás, melynek során az idősek, a mozgásukban tartósan vagy átmenetileg korlátozottak számára öthetente egyszer ingyenesen házhoz szállítják az általuk kiválasztott könyveket, folyóiratokat, valamint a kiadói katalógusokat, hogy az újdonságokról is tájékozódhassanak a lakásukhoz kötött olvasók. Az idei,

83. Ünnepi Könyvhét szegedi eseményeinek

egyik felütéseként nem csak a könyv, hanem a szerző is házhoz ment,

Bene Zoltán

és

Szilasi László

után

Veszelka Attila

látogatta meg a könyvtár egyik lelkes olvasóját.

Sémák nélkül

A találkozás előtt: Veszelka Attila még a Somogyi-könyvtár előtt áll. Mint mondja, várakozással készült a mai napra, de semmi komolyabb. A sok készülődés különben is mindig azt juttatja eszébe, mikor kamaszfejjel magolta az udvarlási sémákat, majd mikor kettesben maradt szíve hölgyével, mindig másként alakultak a dolgok. Azóta tudja, jobb improvizálni, persze a rögtönzéshez tapasztalat kell. Betette táskájába tavaly megjelent

legújabb verseskötetét, az Amikor a hamvasztómester sírni kezdet

- majd látjuk, úgymond, mire vevő a kedves olvasó.

A művészember értékmérője

Ha már hamvasztómester, a Szegedi Írók Társaságának elnöke egyébként rendszeresen tart temetési beszédeket a nem egyházi szertartásokon. Mint mondja, egy méltó temetési beszéd egyik titka, hogy színes legyen - neki az a szerencséje, hogy sokat tud meríteni az irodalomból. Míg a lakáshoz érünk, Veszelkát a hírnévről kérdezzük: vajon helyi szerzőként mennyire lehet valaki ismert? "Különösebben soha nem érdekelt - egy művészembernek nem is lehet ez az értékmérője" - így a költő, akit persze megkísértett már a gondolat, hogy megpróbálkozzon a nagyközönséget meghódító lektűrökkel, de felszínességük miatt mindig elvetette a kóbor ötletet. Elekes Györgyné Zsuzsa néni lelkesen fogadja a kopogtató poétát. Mivel személyesen korábban még nem találkoztak, először Veszelka Attila magasságán csodálkozik el. "Az iskolában mindig én buktam le először" - így a költő. Zsuzsa néni kérdésekkel készült, múlthét hétfő óta olvasta a Veszelka-köteteket, kiteszi maga elé - Hölderlin naplójából, Pipás Pista, Jet ski, a husky stb. - egyiket nem is tudta letenni. A Jet ski rögtön elindítja a beszélgetés fonalát, előjönnek a kutyatörténetek. Elekes Györgyné arról is beszél, véleménye szerint nagyon drágán vesztegetik manapság a Gutenberg-galaxis gyöngyszemeit, neki viszont mániái a könyvek - szomorú, hogy a kultúrára manapság egyre kisebb igény van - panaszolja. Ő a maga részéről könyvfaló és nagyon szereti a kortárs irodalmat - ebben is nagy segítségére vannak a Somogyi-könyvtár munkatársai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.