Szórakozás

Hétfői programajánló: könyv és színház

Hétfői programajánló: könyv és színház

2012. június 3., vasárnap
Hétfői programajánló: könyv és színház

Az Egy sor cigány - Huszonnégy magyar című portrékönyvet a Petőfi Sándor Művelődési Házban mutatják be a 83. Ünnepi Könyvhét keretében. A Pinceszínházban pedig a Lábjegyzet Színház tolmácsolásában Az élők vágyai című indiai drámát láthatja a nagyérdemű.

Korniss Péter és Závada Pál Egy sor cigány - Huszonnégy magyar című portrékönyvét 16 órakor mutatják be kiskundorozsmai

Petőfi Sándor Művelődési Házban.

A 83. Ünnepi Könyvhét rendezvényén a szerzőpárossal Szirtesi Zoltán, cigány származású dorozsmai háziorvos beszélget. „Amikor roma honfitársaink portréit ezzel a címmel tárjuk közönségünk elé, azt mondjuk, tessék, ez a mi cigányaink listája és fényképsorozata, sorban arcról arcra, szeretnivaló büszkeségeink mindnyájan, mind ez a huszonnégy mai magyar. Mert ugyan ki vonhatná kétségbe a magyarságukat? De címválasztásunknak oka az a közös szégyen is, amely elöntött bennünket korunk talán legiszonyatosabb magyar rigmusa hallatán. Nemrégiben bukkant föl ez a népünk ajkán termett mondóka: „Egy sor akác, / egy sor fűz, / egy sor cigány, /egy sortűz.” Azt mondtuk, ha ilyen korban élünk, akkor legyen merszünk szembesülni ezekkel a sorokkal, és szegezzük velük szembe huszonnégy kortársunkat-honfitársunkat meg saját magunkat” – írja Závada Pál.

Az élők vágyai című indiai drámát mutatja be a

Pinceszínházban

19 órakorba Lábjegyzet Színház. „…magunk köré kört hiába zárunk – a külvilág mindig bejön utánunk…” Sakuntala egy tündér gyermekeként él a remeteségben. Érti a madarak nyelvét és Dusjanta király által megismeri a szerelmet is. Káma nyila mindkettejüket eltalálja, ám egy szent átka közéjük áll. A szép remetelánynak áldozatot kell vállalnia a kevély királyért, élete vezekléssé lesz. Úgy tűnik, hőseink az istenek szeszélyében sem bízhatnak, meg kell szívlelniük az öreg bölcs szavait: „viselni kell az életet,/ahogy élhetjük.” Kalidásza több mint kétezer éves drámájában, a Sakuntalában megnyílnak az öröklét kapui. India végtelen erdőiben barangolva a szerelem időtlenségére azonban az istenek árnyéka vetül. Hegedűs Géza is a szanszkrit költőóriás nyomán indult el és dolgozta fel a remetelány magával ragadó történetét, Sakuntala gyűrűje címmel. A szegedi Lábjegyzet Színház most mindkettejüket segítségül hívta, hogy megállíthassa az időt egy történet erejéig. A fiatal társulat örök érzelmeket és kétségeket állít színpadra: a szent Ganga partján ülve gondolkodik bűn és tisztelet, szerelem és áldozat, vagy éppen szeretet és halál kérdéséről. A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az

iszeged.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.