Kultúra

Fotókiállítás Vásárhely szakrális életéről

Fotókiállítás Vásárhely szakrális életéről

2012. június 15., péntek
Fotókiállítás Vásárhely szakrális életéről

Templomok és templomtornyok, temetők és sírok, kegytárgyak és vallási életképek jelennek meg azon a kilencvenkilenc fotográfián, melyeket a 2011. évi fotószimpózium meghívott művészei készítettek Hódmezővásárhely szakrális életéről. Az alkotásokból június 17-én, vasárnap délben nyílik kiállítás az Alföldi Galéria emeleti kiállítótermében.

Egy híján száz, gyönyörűen komponált, művészi igényű fényképfelvételen jelenik meg Hódmezővásárhely vallási életének sokszínűsége, "Isten házainak" különleges részletei, valamint a hívő emberek mindennapjai a IX. Vásárhelyi Fotószimpózium alkotásain. Az elmúlt tíz évben mindig más és más témát jártak körbe az ország neves fotóművészei a vásárhelyi seregszemle keretében. Míg az előző alkotósorozaton Hódmezővásárhely jellegzetes téglaépítészetét kapták lencsevégre, addig a tavalyi évben a város gazdag szakrális életét örökítették meg. A fotógráfusok alkotásain nemcsak a templomok és sírkertek épített és tárgyi környezete kap helyet, hanem objektív elé kerültek a különböző egyházi szertartások, körmenetek, esküvők és keresztelők is. "A fotószimpóziumok évről-évre bizonyságul szolgálnak, hogy milyen gazdag öröksége is van Hódmezővásárhely városának" - mondta

Nagy Imre

művészettörténész, a kiállítás rendezője. "Az itt alkotó fotográfusok pedig 'messziről jött emberként' olyan részleteket fedeztetnek fel a város épített, szellemi és emberi kincseiben, amelyek mellett a 'mindennapok rohanásában' elmenvén fel sem tűnik, hogy micsoda érték és szépség lakozik Vásárhelyen" – emelte ki a Tornyai János Múzeum igazgatója. A IX. Vásárhelyi Fotószimpózium anyagából nyíló kiállítás július 1-jéig tekinthető meg az Alföldi Galéria emeleti kiállítótermében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.