Közélet

Erkölcsi megújulás kell az egészségügy területén is

Erkölcsi megújulás kell az egészségügy területén is

2012. június 23., szombat
Erkölcsi megújulás kell az egészségügy területén is

Erkölcsi megújulásra van szükség az egészségügy területén is azért, hogy ne legyenek visszaélések a betegségek és fogyatékosságok megítélésénél - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton Lakiteleken az MTI-nek.

Lezsák Sándor

szerint a gazdaság jobb teljesítőképességére van szükség ahhoz, hogy az egészségügy helyzete is rendeződjön, hogy ne legyen ez a "feszült, ideges, ingerlékeny hangulat", ami táptalaja az olyan döntésnek, amely egyaránt sújthatja a beteget is, a költségvetést is. Az Országgyűlés alelnöke utalt azokra a visszaélésekre, amelyek során "néhány száz, néhány ezer eset tulajdonképpen több tízezer embernek a betegségét, a tisztességét kérdőjelezi meg". Erkölcsi megújulás nélkül ez a terület sem fog megváltozni, és gondolom, hogy a dolgok összefüggnek - fogalmazott Lezsák Sándor a lakiteleki Népfőiskolán megrendezett akadálymentes napon. A Népfőiskola 13. alkalommal rendezte meg ebben az évben az egészségkárosultak napját, amelyen csaknem ezer vendég vesz részt a reggeltől estig tartó programokon. Lezsák Sándor elmondta: törvényhozóként, képviselőként állandó kapcsolatban állok ezekkel az emberekkel, akiktől a sorsukat, élethelyzetüket érintő kérdésben kap, "akár kéretlenül is javaslatot vagy éppen háborgást". Tapasztalatai szerint az elmúlt esztendőben megnövekedett "a rágalomnak, a félretájékoztatásnak, a torzításnak" a száma, "képtelen dolgok keringenek" ebben a zárt világban, és teremtenek feszültséget teljesen feleslegesen. Az állam nagyon kemény feladata, hogy ebben rendet teremtsen, a rendteremtés pedig érdeksérelemmel járhat - mondta a politikus, hozzátéve: ezt kell a minimumra csökkenteni. Az Országgyűlés alelnöke fontosnak tartja, hogy közvetlenül kapjon visszajelzést a fogyatékosokat is érintő jogszabály-módosítások hatásáról. Hangsúlyozta: a mostani átalakulás során - amikor megközelítőleg négyszáz törvényt, törvénymódosítást fogadott el a parlament és megszületett az új alaptörvény - teljesen természetes, hogy a törvényhozás követ el hibákat, ezeket rövid időn belül korrigálni kell. "Erre is alkalmas ez az összejövetel, ha ilyen van, akkor magam is közreműködök abban, hogy egy módosító indítvány azonnal bekerüljön a parlamenti gépezetbe" - mondta Lezsák Sándor. A jó törvény nem zavarja túlságosan az életet - tette hozzá.

Soltész Miklós

, az Emberi Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kormányzati elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni a rendezvényre, azért levélben köszöntötte a részvevőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.