Elkészült a Nemzeti Aszálystratégia vitaanyaga

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elkészítette a Nemzeti Aszálystratégia vitaanyagát a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) – közölte hétfőn a szaktárca a kormányzati portálon.

A belső egyeztetés már lezajlott, és hamarosan megkezdődhet a dokumentum társadalmi konzultációja – jelentette ki a vízügyért felelős helyettes államtitkár hétfőn Budapesten egy, a témáról tartott szakmai fórumon a kormany.hu-n megjelent beszámoló szerint. Kovács Péter emlékeztetett: a Rio+20 csúcstalálkozó is ráirányította a figyelmet arra, hogy a vízhiány és az aszály világszerte jelentős gond. A szélsőséges időjárás ugyanis egyre nagyobb kihívások elé állítja az országokat.

A Nemzeti Aszálystratégia vitaanyaga az aszály elleni hatékony küzdelemhez szükséges lépéseket és eszközöket foglalja össze, és megalapozza egy rövid- és középtávú akcióprogram kialakítását Magyarországon. A dokumentum egyebek mellett a vízkészlethez igazodó tájhasználatra, a hatékony vízfelhasználásra, az aszálykockázat kezelésére, víztakarékos technológiák bevezetésére és a szükséges támogatási rendszerek kiépítésére tesz javaslatokat. A vízügyért felelős helyettes államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy átfogó szabályozásra van szükség, hiszen az aszály nem kizárólag a mezőgazdaságban okoz károkat. A vízhiány hatással van a gazdaság más területeire, a természetvédelemre, az élővilágra, sőt az egész társadalomra.

A klímaváltozás felerősödésével az édesvízkészlet stratégiai szerepet kapott, a takarékos vízhasználat kulcsfontosságú vált. Az Európai Unió vízpolitikáját meghatározó “Blueprint” részeként a Bizottság is ezekben a hónapokban tekinti át az EU 2007-ben készült aszálystratégiáját – olvasható a kormányzati hírportálon.

Default thumbnail
Előző sztori

Matolcsy: Magyarország helyreállította az államháztartás egyensúlyát

Default thumbnail
Következő sztori

SZTE-s hallgató nyerte a nemzetközi filmfesztivál díját

Legutóbbi hasonló cikkek