Közélet

Egy csónakban eveznek román és magyar diákok + VIDEÓ, FOTÓK

Egy csónakban eveznek román és magyar diákok + VIDEÓ, FOTÓK

2012. június 27., szerda
Egy csónakban eveznek román és magyar diákok + VIDEÓ, FOTÓK

Szombaton Tisza-Maros szögi duatlon

Egy tavaly kezdődött, EU-s támogatással meghirdetett magyar-román projekt részeként deszki és tiszaszigeti, valamint a romániai Igazfalváról és Ferdefaluból származó gyerekeknek egyhetes táboroztatást szerveznek Deszken, melyen 30 hazai és ugyanennyi romániai diák vesz részt. A tiszaszigeti önkormányzat és a Deszki Sport Club közös projektje idén egy új elemmel is bővül, szombaton közösségi sportprogramot szerveznek egy teljesítménytúra formájában a Tisza-Maros szög bejárására.

Radványszki Antal

projektmenedzsertől megtudtuk, a tábor egy hét végi programban csúcsosodik ki, a Tisza-Maros szögi duatlonban. Egész héten keresztül a szervezők igyekeztek a sportra koncentrálni, ugyanakkor megmutatták a külföldi vendégeknek a környék nevezetességeit is. Elvitték őket a közeli fürdőkbe, múzeumba, kirándultak Ópusztaszerre, bemutatták nekik Szegedet és vonzáskörzetét, valamint Deszket. A folytatás az idei projekt sikerétől is függ, de már körvonalazódni látszik egy lehetőség. Igazfalva felajánlotta, hogy a helyi zenekaruk eljönne a hét végi rendezvényre játszani. Ebből nyilván az következik, ők is megvendégelik majd a magyar partnert. A projektmenedzser abban is bízik, hogy a gyerekek által most kötött barátságok sem szakadnak meg, s a jövőben is lesz alkalom, lehetőség az újbóli találkozásokra.

Nem csak a fiataloknak szól

Az EU-s pályázat céljai között szerepel, hogy közelebb hozza nem csak a két ország fiataljait, hanem az idősebb korosztályt is. A táborban a fiatalok megismerik egymás nyelvét, kultúráját, s közvetítőnyelvként egyúttal az angolt is gyakorolják. A hét végi rendezvénybe a pályázatban szereplő falvak lakossága is a bekapcsolódik. A Tisza-Maros szögi túra a kistérség és a két ország lakosságát hivatott összekötni. A sporttal és a természet megismerésével járó közös program keretében a részvevők szeretnének egy jót biciklizni, evezni, felfedezni és használni a szomszédságban lévő élővíz nyújtotta lehetőségeket. Radványszki Antal szerint ezzel, a maga nemében újszerű kezdeményezéssel talán meg tudnak alapozni a jövőben egy kellemes, évente ismétlődő sportprogramnak. A tábor a vasárnap délutáni duatlonnal ér véget, a gyerekek hétfőn hazautaznak, kedden pedig a projekt is lezárul. A szervezők a 60 gyerek mellett közel 100 felnőtt részvételére is számítanak a hét végi sporteseményen. Maximum 150 főben kapacitálták az evezésre szánt eszközöket, ennyi főre tudnak ugyanis vízi járművet biztosítani, kerékpárra viszont akárhányan jelentkezhetnek. A csokik, az üdítők, a csevap és a gulyás ugyancsak limitáló tényező, de a szervezőknek nem okoz gondot akár 200 fő megvendégelése sem. Szabó László a tábor szervezésében, lebonyolításában vesz részt, ő koordinálja a gyerekek mozgását, felügyeli őket. Romániában részt vett a csapat egy hétig tartó táborozáson, most Deszken folytatódik a program. A 15-18 éves, túlnyomórészt középiskolások képezik a táborlakók zömét. A diákok és a tanárok közül is sokan tudnak magyarul meg románul, de segédnyelvként néha az angolt is bevetik. A Deszki Sport Club elnöke, Terjéki Tamás a sporteseményekért felelős. Mint megtudtuk, mindenképpen a foci volt a legnépszerűbb, de nem csak erről szólt a tábor, a kajakozásnak és a kerékpározásnak is fontos szerep jutott. Minden táborlakó keményen gyúr a hét végi rendezvényre, izgatottan készülnek a duatlonra.

Negyvenhárom kilométeres teljesítménytúra

A sportklub projektmenedzsere Székely Olga a szombati teljesítménytúráról elmondta, június 30-án, 9 órakor indul a mezőny a deszki Szabadidő Parkból, ahová 43 kilométer megtétele után érkeznek vissza a résztvevők. A táv megtehető kerékpárral és kenuval vegyesen, vagy végig kerékpárral a folyók mellett, a töltésen követve a mezőnyt. A túra útvonala csak kerékpárral: a deszki Szabadidő parktól a Maros töltésig, majd a töltésen haladva, Szegeden át a tiszaszigeti gátőrházig, ahol a töltést elhagyva a mélyponton át vissza Deszkre. Természetesen, a kerékpárosoknak is jár egy kis pihenő a mélyponton. A résztvevőknek a túra során frissítőt, a mélyponton bográcsos ebédet, míg a célban, a deszki Szabadidő Parkban uzsonnát biztosítanak. A vízen mentőhajók, valamint szakszemélyzet felügyeli a túrát. http://www.youtube.com/watch?v=Qjbb9N0ipV8 A deszki Település-Üzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezetője, Szabóné Sarkadi Szilvia elmondta, őket érte az a megtisztelő feladat, hogy lebonyolítsák a rendezvényt. Mindenki megelégedésére ők biztosították a szállást, meg az étkezést a gyerekek számára. Jó lehetőség volt ez arra is, hogy a cég promotálja a település turisztikai kínálatát, népszerűsítse a Deszkhez kötődő rendezvények vonzerejét nem csak idehaza, hanem a határon túl is. A projekt a Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 (HURO-ETE) keretében valósul meg. A 2011. július 4-től 2012. július 3-ig tartó projektre 111.172,35 euró (85%) EU-támogatást nyertek, a nemzeti támogatás összege pedig 15.526,52 euró. Az önerő 4645,13 euró.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.