Kultúra

Betyártoborzót rendeznek Ópusztaszeren

Betyártoborzót rendeznek Ópusztaszeren

2012. június 7., csütörtök
Betyártoborzót rendeznek Ópusztaszeren

Az alföldi betyárok és pásztorok világát felidéző betyártoborzót rendeznek szombaton és vasárnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

A rendezvényen akár maguk a látogatók is betyárkodhatnak, de mindenképpen részesei lesznek a szegénylegények és pandúrok harcának – tájékoztatta

Kovács-Seregi Szabina

sajtóreferens az MTI-t. A szervezők felhívták a látogatók figyelmét, hogy az emlékpark skanzenjében törvényen kívüli szegénylegények garázdálkodhatnak. Ha valakit sérelem ér, a községházán, a bírótól kérhet orvoslást. Az is előfordulhat, hogy a vendégek összeakadnak a betyárokat üldöző pandúrokkal, és a hirtelen kialakuló tűzharcban egyszeriben puskaporossá válik a levegő. Lesz lányrablás, menyecskeszöktetés, deresre húzás, fosztogatás, ám a délelőttönként kezdődő program nem csak a harcról szól. Az érdeklődőket dudamuzsika és kézművesvásár várja. A látogatók igazi „betyáros” mesterségeket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki, és munka közben láthatják a magyar terelő- és őrzőkutyákat is. Kiállítás nyílik az egykor a szegedi tömlöc mélyén őrzött betyárok portréiból, kiderül, miként építettek szállást a pásztorok, és az is, hogyan kell használni a pányvát és a karikást. A hétvégi látogatók az ízletes pásztorételek készítését is kipróbálhatják, Papp László hagyományőr irányításával főzhetnek slambucot, tarhonyát, pirított lebbencslevest vagy akár juhtúrós sztrapacskát is. Kicsik és nagyok a betyárpróbákon is számot adhatnak tudásukról: a népi ügyességi, erő- és bátorságpróbákon kiderül százötven, kétszáz év elteltével ki lesz méltó utódja az egykori szegénylegényeknek. Az izgalmakba belefáradt vendégeket pedig a szép csárdásné fogadja a Becsali csárdában, ahol alföldi dudamuzsika mellett falatozhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.