Közélet

A szegedi zsidóság kitelepítésére emlékeztek + FOTÓK

A szegedi zsidóság kitelepítésére emlékeztek + FOTÓK

2012. június 24., vasárnap
A szegedi zsidóság kitelepítésére emlékeztek + FOTÓK

A szegedi zsidóságot 68 éve, 1944. június 25-én kezdték el a gettóból haláltáborokba szállítani. Erre a borzalmas eseményre emlékeztek vasárnap a Cserzy Mihály utcában és a Zsinagógában.

A hajdani téglagyári gettó bejáratánál felállított emlékoszlopnál (Cserzy Mihály utca 32.) elmondott beszédekkel és koszorúzással kezdődött a szegedi megemlékezés délelőtt 10 órakor, majd a Zsinagógában rótták le a tiszteletüket egy gyászmise keretében közéleti személyiségek, pártok képviselői, a polgármester és szegedi polgárok. Az emlékoszlopnál

B. Nagy László

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője is koszorúzott. A kormánybiztos kiemelte beszédében, hogy a mai megemlékezésnek többek között az is az üzenete, hogy bízunk az összefogás erejében, abban, hogy a demokrácia szelleme és gyakorlata, a nemzeti méltóság, az emberiség melletti szilárd kiállásunk soha többé nem enged teret a fajmítosznak, a gyűlöletnek. „Küzdenünk kell a felejtéssel és felemelni a szavunk mindenféle új ’vagon’, ártalmas megkülönböztetés ellen” – tette hozzá.

A Zsinagógában tartott emlékbeszédek között Botka László, Szeged polgármester is felszólalt. Városunk első embere a 6 millió zsidó életét kioltó eszmék újjáéledéséről beszélt. Elmondta, hogy ismét megjelentek azok az ártalmas gondolatok, amik a 20 század legnagyobb katasztrófájához vezettek, és senki sem tudja ezeknek az eszméknek a terjesztőit, ahogy egyesek ígérték, két pofonnal hazazavarni. Épp ezért Botka szerint már nem némán fejet hajtani kell, hanem kiáltani, hogy soha többé. „Szeged mindig is sokszínű, elfogadó és befogadó város volt, az itt élőkben megvan a tisztelet és a megbecsülés mások iránt” – hangsúlyozta hozzátéve, hogy a zsidó deportálások idején az akkori polgármester, Pálfy József nem írt alá egyetlen papírt sem, lemondott hivataláról, levette nyakából a polgármesteri láncot. „Ez a lánc most ismét izzani kezdett a nyakamban, de cselekvésre szólít fel, mert Szeged nem alkuszik, nem hagyhatjuk, hogy elborítsanak minket ordas eszmék” – így a politikus. A gyászmisén beszédet mondott még Ledniczky András, a szegedi zsidó hitközség elnöke is. A város rabbija Markovics Zsolt is az antiszemita eszmék feléledéséről beszélt, azonosságot látva a múlt zsidógyűlöletének kezdeti és a mai kor között. A szertartás végén Botka László és Ledniczky András a mártírok fala előtt helyezett el koszorút.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.