A kormányfő is irányíthatná az Információs Hivatalt

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nemcsak miniszter, hanem a miniszterelnök is irányíthatná a jövőben a polgári hírszerzési tevékenység ellátásáért felelős Információs Hivatalt, ha a parlament elfogadja a fideszes Kocsis Máté erre vonatkozó, pénteken benyújtott törvénymódosító javaslatát.

A kormánypárti politikus indítványa szerint ha a kabinet a miniszterelnökön keresztül irányítja az Információs Hivatalt, akkor a kormányfő a vezetéssel összefüggő bizonyos hatásköröket átruházhatna a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak, aki jelenleg Lázár János. Kocsis Máté javasolja azt is, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok által közzéteendő adatok körét az egyes minisztériumok helyett a kormány – a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság véleményének kikérésével – rendeletben állapítsa meg.

A törvénymódosítás a kihirdetését követő napon léphet hatályba. Lázár János május végén – akkor még mint a Fidesz-frakció leköszönő vezetője – az MTI-nek adott interjúban beszélt arról, hogy “a fokozódó külpolitikai aktivitás támogatására” célszerű lenne, ha a jelenleg a Külügyminisztériumhoz tartozó Információs Hivatalnak – amely elsődlegesen a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésével foglalkozik – a felügyelete a Miniszterelnökséghez kerülne.

A szervezeti átalakulásra utal az is, hogy a Miniszterelnökség költségvetési fejezetében szerepel az Információs Hivatal 7,5 milliárd forintos büdzséje.

Előző sztori

Hétvégi programajánló: múzeumok éjszakája, városrészek ünnepe + FOTÓK, VIDEÓK

Következő sztori

Az újszegedi Rendezvényház befogadta a délvidéki magyar fiatalokat

Legutóbbi hasonló cikkek