Gazdaság

A kormányfő is irányíthatná az Információs Hivatalt

A kormányfő is irányíthatná az Információs Hivatalt

2012. június 22., péntek
A kormányfő is irányíthatná az Információs Hivatalt

Nemcsak miniszter, hanem a miniszterelnök is irányíthatná a jövőben a polgári hírszerzési tevékenység ellátásáért felelős Információs Hivatalt, ha a parlament elfogadja a fideszes Kocsis Máté erre vonatkozó, pénteken benyújtott törvénymódosító javaslatát.

A kormánypárti politikus indítványa szerint ha a kabinet a miniszterelnökön keresztül irányítja az Információs Hivatalt, akkor a kormányfő a vezetéssel összefüggő bizonyos hatásköröket átruházhatna a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak, aki jelenleg

Lázár János

. Kocsis Máté javasolja azt is, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok által közzéteendő adatok körét az egyes minisztériumok helyett a kormány - a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság véleményének kikérésével - rendeletben állapítsa meg. A törvénymódosítás a kihirdetését követő napon léphet hatályba. Lázár János május végén - akkor még mint a Fidesz-frakció leköszönő vezetője - az MTI-nek adott interjúban beszélt arról, hogy "a fokozódó külpolitikai aktivitás támogatására" célszerű lenne, ha a jelenleg a Külügyminisztériumhoz tartozó Információs Hivatalnak - amely elsődlegesen a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésével foglalkozik - a felügyelete a Miniszterelnökséghez kerülne. A szervezeti átalakulásra utal az is, hogy a Miniszterelnökség költségvetési fejezetében szerepel az Információs Hivatal 7,5 milliárd forintos büdzséje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.