Kultúra

41 Munkácsy-festmény érkezik Szegedre + FOTÓK

41 Munkácsy-festmény érkezik Szegedre + FOTÓK

2012. június 4., hétfő
41 Munkácsy-festmény érkezik Szegedre + FOTÓK

Eredeti vagy hamisítvány A főpap?

A Móra Ferenc Múzeum az idei év minden bizonnyal legfontosabb eseményére készül. Tápai Péter, a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője és a múzeum fenntartója bejelentette: június 23-ától október 14-ig nagyszabású Munkácsy-kiállítás nyílik, 41 alkotást tekinthet meg a közönség, ebből 33 festmény Pákh Imre gyűjteményéből származik, köztük a világhírű Golgota is.

Több festmény érkezik a Magyar Nemzeti Galériából, 3 műalkotással pedig a múzeum járul hozzá a kiállítás sikeréhez. A június 23-án 18 órakor kezdődő kiállítást

L. Simon László

, az országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke nyitja meg. Tápai szerint kiemelkedő kulturális eseményről van szó, amely előrevetíti a múzeum új szemléletű, egyre több látogatót vonzó új koncepcióját is.

Fogas Ottó

, az intézmény igazgatója elmondta, az is formabontó, hogy nem „csak” egy nagykiállítással készülnek, hanem emellett megpróbálják a múzeumban meglévő kincseknek az újrafelértékelését, újrapozicionálását is elvégezni. Így került a 101 éves A főpap című, érdekes történettel rendelkező, Munkácsynak vélt festmény az érdeklődés homlokterébe. Az alkotást

Brummer József

egykori műkereskedőtől, a Párizsban hírnevet – később pedig New Yorkban vagyont – szerzett egykori szegedi fiatal szobrásztól adományként érkezett 1911-ben a múzeumba. A műgyűjtő állítása szerint a festmény egy korai Munkácsy-alkotás.

Tömörkény István

, a múzeum akkori igazgatója jegyezte be a művet a leltárkönyvbe, azonban kétsége jeléül egy kérdőjelet tüntetett fel az alkotás hátulján, nem volt benne biztos, hogy eredeti.

Azóta többször volt pro és kontra vélemények kereszttüzében a főpapot ábrázoló mű. A művészettörténészek stilisztikai alapon azt az álláspontot képviselték, hogy a kép valószínűleg hamisítvány. „Most jutottunk el oda – külön köszönet Szabó Tamás főrestaurátornak, aki az egészet elkezdte és fölkarolta –, hogy egy természettudományos festményvizsgálat elindításával közelebb kerülhetünk a kép eredetiségének felderítéséhez” – hangsúlyozta az igazgató. A festékanyag vizsgálata alapján térben és időben sokkal pontosabban el lehet majd helyezni az alkotást. Ettől a képnek az eredetisége nem lesz bizonyítva, véli Fogas, de ha nem lenne eredeti, az bizonyítható lesz. Ha Munkácsy életművébe belefér ez a festmény, akkor újabb elemzésekre lesz szükség ahhoz, hogy bizton kijelenthessük: a kép eredeti. Jelen pillanatba ennek a vizsgálatnak az elindítása kezdődött el. „A Munkácsy-kiállítás kapcsán szeretnék elérni azt, hogy egy újabb Munkácsyt vagy beemelünk a múzeum gyűjteményébe, mint annak idején tettük az Angyali üdvözlettel vagy végérvényesen lezárjuk a 101 éve tartó rejtélyt” – szögezte le az igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.