Gazdaság

Új kihívások az építőiparban + FOTÓK

Új kihívások az építőiparban + FOTÓK

2012. május 30., szerda
Új kihívások az építőiparban + FOTÓK

A hét vége Szegeden az építőipar jegyében zajlik: június 1-jén, pénteken rendezik meg az Építő-KITT Klaszter Konferenciáját, majd ugyancsak a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában kerül sor az Új kihívások az építőiparban elnevezésű Nemzetközi Építésügyi Konferenciára, szombaton pedig Szögedi Építők Napja lesz a Gellértben.

Az Építő-KITT Klaszter Csongrád megye legnagyobb magyar tulajdonú, több generációs építőipari vállalkozásai összefogásának eredményeként jött létre. A 21 tagot számláló Klaszter több mint 10 milliárd forint nettó árbevétellel bír és közel 600 főt foglalkoztat. A több évtizedes szakmai múlttal rendelkező alapítótagok az elmúlt években dinamikusan fejlődtek, ma már kiemelt beruházások komplett kivitelezési munkáit is elvégzik. A Klaszter által szervezett első konferenciára az együttműködő partnerség jegyében kerül sor. A rendezvény legfőbb célja, hogy az országban működő építőipari vagy azok tevékenységéhez szorosan kapcsolódó energetikai és környezetipari klaszterek megismerjék egymás munkáját, és tapasztalatot cseréljenek többek között a tudásmegosztás, a piacképes projektek feltárása, a finanszírozás, a K+F, a helyi gazdaságfejlesztés, a klaszterprojektek kommunikációja témakörében.

A sajtótájékoztatón Volford László hálózatfejlesztő elmondta, a konferencia pénteken reggel 9-kor kiállítás-megnyitóval kezdődik a kamara földszinti termébe. Az építőipar mindhárom területe képviselteti magát, itt lesznek a gyártók, a kereskedők és a kivitelezők képviselői is. A részvevő klaszterek 10-15 perces előadás keretében mutatják be működésüket, délután pedig innovatív termék- technológia- és szolgáltatási projektek ismertetésére kerül sor. Egész nap a közönség számára ingyenes kivitelezési tanácsadást biztosítanak a szervezők. Mint a sajtótájékoztatón is elhangzott, régen volt Szegeden ilyen bemutatkozási lehetőség az építőipar számára. A 9.30-kor kezdődő V. Nemzetközi Építésügyi Konferencia programját már Nemesi Pál, a Klaszter elnöke ismertette. Szólt a nagy hagyományokkal és múlttal rendelkező magyar építőiparról, melyet a ’90-es évek elején a rendszerváltás lendületével sikerült teljesen szétverni, majd a romokból újjáépíteni. Az állami tulajdon erről a területről vonult ki leggyorsabban. A nyugat-európai építőiparral szembeni versenyhátrányunk innen datál, ezt kellett a hosszú évek során lefaragnunk, ami – természetesen – nem ment könnyen. A jövő az építőipari struktúrák átalakításáról, a szakmai fejlesztésekről és az innovációról, az erők egyesítéséről szól, csak így maradhat versenyképes az ágazat. 2006 volt az utolsó jó év, azóta – ehhez az évhez képest – 50 százalékos leépülés, hanyatlás tapasztalható, ennyivel kevesebb megbízás teljesült a katasztrófa szélén tántorgó iparágban. Az elnök bizakodó, az új lehetőségekben látja a kitörési pontokat: ilyen lehet a környezettudatos és energiatakarékos építkezés, a hulladékból nyert építőanyag hasznosulása. Öt évvel ezelőtt döntöttek úgy az érdekelt felek, hogy az illetékes hatóságok bevonásával szakmai konferenciát szerveznek, melyen megvitatják az építőipar minden ügyes-bajos dolgát, baját. Így kerül sor az évente megrendezendő találkozások után a pénteki tanácskozásra is, amely a Csongrád Megyei Építéstudományi Egyesület, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Enterprise Europe Network-Szeged közös szervezésében valósul meg. A konferencia egyik érdekessége lesz a 2012. Londoni Olimpiai Stadion tervezése és kivitelezése, erről Kocsis András Balázs építészmérnök, a Buro Happold vezető-tervezője tart – minden bizonnyal – érdekfeszítő előadást. Június 2-án rendezik meg a Szögedi Építők Napját a Gellért Szabadidőközpontban. Az egész napos sportrendezvényekre, családi és gyermekprogramokra, bográcsos főzőversenyre 400-450 főt várnak a szervezők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.