Gazdaság

Bírósági felülvizsgálatot kér az OEP a vénybeszerzés ügyében

Bírósági felülvizsgálatot kér az OEP a vénybeszerzés ügyében

2012. május 10., csütörtök
Bírósági felülvizsgálatot kér az OEP a vénybeszerzés ügyében

Bírósági felülvizsgálatot kér az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a vények előállításával kapcsolatos közbeszerzési eljárással kapcsolatban, miután azt az egyik pályázó megtámadta, majd a Közbeszerzési Döntőbizottság részben elmarasztalta az egészségpénztárt.

Sélleiné Márki Mária

, az OEP főigazgatója az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben azt írja: a 216 millió vény előállítására kiírt közbeszerzés során a döntőbizottság határozatában megállapította, hogy az Állami Nyomda Nyrt. ajánlatában benyújtott vények papír alapanyaga nem felelt meg az OEP által előírtaknak. A döntőbizottság ezzel megerősítette az egészségpénztár korábbi állítását, miszerint az Állami Nyomda Nyrt. nem az OEP által előírt, hanem egy rosszabb minőségű vényre tett ajánlatot. A döntőbizottság ezen felül helyben hagyta az OEP döntését, mely szerint a Szenzor Kft. ajánlatát érvényesnek és alkalmasnak találta, "azaz nem vitatta, hogy az OEP döntése megalapozott volt a nyertes ajánlattevő kiválasztásának tekintetében" - tette hozzá. Mindezek ellenére a döntőbizottság végül azt mondta ki, hogy az OEP-nek hiánypótlásra kellett volna kérnie az Állami Nyomda Nyrt.-t és csak a hiánypótlás eredménytelensége esetén lehetett volna érvénytelenné nyilvánítani az ajánlatát. "Az OEP a határozat azon pontjai tekintetében amelyekben elmarasztaló döntés született bírósági felülvizsgálatot kezdeményez" - írta a főigazgató a közleményben. A Magyar Nemzet március végén írt arról, hogy közbeszerzési vita miatt akadozik a vényellátás. A közbeszerzés során a két pályázó által benyújtott ajánlat közül a szakértői vélemény alapján az egyiket érvénytelennek minősítették. Ez az ajánlattevő először előzetes vitarendezési kérelemmel, majd a Közbeszerzési Döntőbizottságnál jogorvoslati kérelemmel élt az eljárás ellen. Az OEP ekkor "kiemelten fontos érdekre történő hivatkozással" azonnal kérte a szerződés megkötésének engedélyezését. A Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottsága március 26-i végzésében engedélyezte a szerződés megkötését. Ennek megfelelően haladéktalanul aláírták a szerződést, majd másnap ismét szállítani kezdték az orvosspecifikus vényeket, a megrendelést leadó orvosok részére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.