Közélet

Szerdán is dőltek a melegrekordok

Szerdán is dőltek a melegrekordok

2012. május 2., szerda
Szerdán is dőltek a melegrekordok

Szerdán is megdőltek a napi melegrekordok, de a folytatásban változékony időre és heves zivatarokra is számítani lehet - közölte Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

Az országos napi melegrekordot (31,7 Celsius-fok) 1952-ben Szolnokon mértek. Ennél most több településen is melegebb volt, a legmagasabb hőmérsékletet (33,3 fokot) két helyen, Bugacon és Törökszentmiklóson mérték. Az új fővárosi napi melegrekord is csak egy tizedfokkal maradt el az országos csúcstól, Budapest belterületén 33,2 Celsius-fok volt. Ezzel azonban a május 2-i fővárosi melegrekord is megdőlt, amely 1934 óta 30,9 fok volt - mondta a meteorológus.

Jenki Szilvia

azt is elmondta, a következő napokban az eddiginél hűvösebb, változékonyabb tavaszi időre van kilátás. Csütörtökön is több órára kisüthet a nap, ám délelőtt időnként, délután pedig már többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet. Emiatt szórványosan számítani kell záporesőre, zivatarra, néhol felhőszakadás jégeső is előfordulhat. Zivatarfelhő térségében erős, időnként viharos széllökések is előfordulhatnak. A változékony idő a következő napokban is folytatódik. A hosszabb, rövidebb napos időszakok mellett továbbra is kialakulhatnak helyi záporok. A legtöbb csapadék jövő hétfőn valószínű. Hétfőig fokozatosan gyengül a nappali felmelegedés, ezáltal megközelítjük az ilyenkor szokásos 20 fok körüli maximumhőmérsékletet. A jelenlegi előrejelzések szerint viszont keddtől ismét néhány fokot emelkedik a hőmérséklet - mondta Jenki Szilvia. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján található figyelmeztető előrejelzés szerint jelenleg tizenkét megyében van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés a heves zivatarok miatt. Csütörtökre hat megye - Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy - kivételével elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Arra hívják fel a figyelmet, hogy kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar, károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében. Csongrád és Bács-Kiskun megyében ezen felül az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt akár több mint 25-30 milliméter csapadék is hullhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.