/

Oktatási-nevelési intézményeket fejlesztenek Újszegeden + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kétmillió forintot költöttek a két újszegedi óvoda játszóeszközeinek fejlesztésére, és elkészült a bölcsőde udvarának rendbetételére vonatkozó költségkalkuláció is. A legtöbbet, több tízmilliót, a körzet jövőre ötvenéves jubileumát ünneplő iskolájára kellene fordítani.

Két óvoda, illetve egy bölcsőde és általános iskola van a 13-as választókörzetben. Pocsai Blanka arról tájékoztatott, népszerűek ezek az intézmények, hiszen sok gyermekes család él a környéken, így nem csökken a gyereklétszám. A Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő hozzátette, az intézmények lakóhelyhez való közelsége mellett az azokban folyó színvonalas oktató-nevelő munka is hozzájárul ahhoz, hogy töretlen a népszerűségük. „Egy intézmény továbbélése szempontjából fontos, hogy az ott élők mennyire tartják jónak. Az újszegedi óvodák, bölcsőde és iskola, bátran kijelenthetem, városi szinten is példaértékűek” – hangsúlyozta Pocsai Blanka.

Egy felmérésre hívta fel a figyelmet a képviselő, melyből kiderült, hogy a város óvodáiban a játékok 80%-át le kell cserélni, mert nem felelnek meg az előírásoknak. A közelmúltban egy-egymillió forintból udvari játszóeszközöket vásároltak az újszegedi óvodáknak, melyeket pár hete vették birtokba a gyerekek.

Mindkét óvodában folyamatos fejlesztésekről számolt be a képviselő. A Fő fasori intézményben nyílászárókat cseréltek, most a vizesblokkok felújítása van napirenden, ebben igyekszik lépéseket tenni. Pocsai Blanka elmondta, a Bérkert utcai ovinál már megkezdődött a külső nyílászárók cseréje, s remélhetőleg idén befejeződnek a munkálatok.

Megtudtuk, a körzet bölcsődéjében szintén az udvaron van szükség fejlesztésre. Ott az okoz problémát, hogy nem megfelelő a füvesítés, a kisgyermekeket pedig értelemszerűen nem lehet engedni, hogy a porban játsszanak. Az önkormányzati képviselő arról tájékoztatott, hogy készíttettek egy felmérést, gyeptéglák lefektetése lenne a megfelelő megoldás, ez azonban a kalkulációk szerint 3 millió forintba kerül.

Példaértékű összefogás az iskola fejlesztéséért

no images were found

A Gregor József Általános Iskola 1963-ban átadott épületére kellene a körzet intézményei közül a legtöbbet költeni. A kétemeletes, téglából és betonból épült iskola mára kívülről igencsak siralmas látványt nyújt. Pocsai Blanka arról tájékoztatott, hogy készíttettek egy költségkalkulációt, ami szerint 49 millió forintra lenne szükség a felújításhoz. Ezt csak pályázati forrásokból lehetne finanszírozni, ám kétséges, hogy a jövőbeni esetleges fenntartóváltás miatt ez megvalósulhat.

Jó hír, hogy a jövőre fél évszázados fennállását ünneplő intézmény a környéken élők példás összefogása révén is szépülhet. A képviselő elmondta, tételes felújítási tervet kértek, aminek végösszege 39 millió forint. Sajnos ekkora összeg sem áll rendelkezésre, ám megfelelő ütemezéssel bizonyos munkálatokat el lehet végezni. „Voltak, akik alapanyagot ajánlottak fel, mások kétkezi munkájukat, így tovább faraghatóak a költségek” – tájékoztatott a képviselő. Most egy stratégiai tervet készítenek, mert az a cél, hogy az ötvenéves jubileumra bizonyos rekonstrukciók megvalósuljanak.

no images were found

Előző sztori

Az angol írásbelikkel megkezdődtek az idegen nyelvi vizsgák

Következő sztori

Gyengén indult a lakáshitelszezon