Egyetem

Szegedi Tudományegyetem: nincs nyelvvizsga – nincs diploma?

Szegedi Tudományegyetem: nincs nyelvvizsga – nincs diploma?

2012. május 8., kedd
Szegedi Tudományegyetem: nincs nyelvvizsga – nincs diploma?

Közel négyezer diploma ragadt be az SZTE-n

Az SZTE-n az elmúlt 3 évben 16 354 oklevelet állítottak, ebből a hiányzó nyelvvizsga miatt 3989 hallgatónak beragadt a diplomája, és nem kaphatta meg a tanulmányok befejezését igazoló dokumentumot. Majdnem minden negyedik oklevelet így nem oszthattak ki.

Varga Zsuzsannától

, az SZTE Rektori Hivatalának oktatási igazgatójától, ETR-projektvezetőtől megtudtuk, abban a három évben, amikor a nyelvvizsga hiánya miatt ki nem adott oklevelek már bekerültek az országos statisztikai rendszerbe, az alábbi számokat jelentette az SZTE: 2009-ben a kiadott oklevelek száma 5275, ebből 1222-öt nyelvvizsga hiányában nem kézbesítettek. 2010-ben 5636-an diplomáztak, ebből 1457-en az említett ok miatt nem vehették át az oklevelet, míg tavaly 5443 diplomásból 1310 jutott erre a sorsra. Az új felsőoktatási törvény szerint 2016-ig nem feltétlenül kell államilag elismert nyelvvizsga a legalább 3 éve várakozó diplomához, a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy saját szervezésű, általuk meghatározott követelményszintű vizsgát is elfogadnak. Bár a Magyar Rektori Konferencia csak március 26-án fogalmazza meg ajánlásait a kérdésben, több intézmény már elhatározta, hogy él a lehetőséggel. Egyesek saját vizsgát szerveznek, vagy egyéb feltételekhez kötik a diploma kiadását. Az SZTE Oktatási Bizottsága múlt csütörtökön tárgyalta a beragadt diplomák ügyét. Varga Zsuzsannától megtudtuk, az a javaslat született, hogy akiknek a hiányzó nyelvvizsga miatt nincs meg a diplomájuk, azoknak is valamilyen akkreditált, hivatalos nyelvvizsgát kell tenniük, nem elég a belsőleg megszervezett, könnyített vizsga. Egy-két szakon lesz talán némi könnyítés, hogy a nyelvvizsgának esetleg elengedik az írásbeli vagy a szóbeli részét. Ezt a karok külön határozták meg szakonként. Ebből óriási nagy táblázat lesz – most készül –, amely tartalmazza az összes szakot, a módosításokat pedig a szenátus fogja jóváhagyni. Az osztatlan és a mesterképzésekre nincs könnyítés, ezt a Magyar Rektori Konferencia is kimondta, és az SZTE is megerősítette. Az alapszakokban lehetnek csak különbségek. A Gazdaságtudományi Karon például a szaknyelvi középfokú komplex nyelvvizsga helyett javasolják elfogadni az általános komplex középfokút. Ez mindenképpen könnyítés, bár továbbra is középfokú és komplex marad a nyelvvizsga. Máshol – mint például a TTIK-n – nincs is könnyítés, marad az eredeti vizsgarendszer. Tavasszal már döntenie kell a szenátusnak, mert szeptember 1-től be kell vezetni a változásokat. A tanulmányi és vizsgaszabályzat kiegészítése lesz az elkészült táblázat. Összefoglalva: házi vizsgák nem lesznek, de a hallgatók a nyelvvizsgákat helyben is le tudják tenni, mert a lektorátus mindenféle nyelvvizsgáztatást végezhet az egyetemen, illetve tanfolyamokkal fogják segíteni ezen hallgatókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.