“Gyökerek” a Népzenei Kamaraműhelytől

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Május 31-én 19 órától „Gyökerek” címmel rendezik meg az Alsóvárosi Kultúrházban a Dugonics András Piarista Gimnázium Népzenei Kamaraműhelyének kilencéves alkotómunkáját összefoglaló koncertet. A program ingyenes, utána pedig reggelig tartó táncházat tartanak.

Műsoron a Népzenei Kamaraműhely szóló és zenekari produkciói, Kájoni-énekek, Balassi-énekelt versek meghívott vendégekkel.

A Mester Tanoda Alapítvány által támogatott Piarista Mester Tanodában 2002 óta folyik népi ének, koboz, népi hegedű- és brácsa-, 2011 óta pedig citeraoktatás.
A tanoda országos népzenei versenyek és a Táncház Egyesület lemezpályázatainak állandó nyertes résztvevője, a szegedi zenei életben pedig sajátos alkotásokon keresztül képviselik hagyományainkat. A népzeneoktatás klasszikus és innovatív útjait követik. Fontos baráti kapcsolatokat ápolnak külsörekecsini, magyarfalusi, gajdári és más csángó falvak tanulóival, akik a saját kezdeményezésű „Ha folyóvíz volnék…” ifjúsági csereprogram során kötnek diákjaikkal örök barátságokat a népművészet jegyében.

A Népzenei Kamaraműhely az iskola tehetséges kobzosaiból, énekeseiből, hegedűseiből és tanító tanáraiból alakult. Az újraénekelt moldvai dallamokból táplálkozó muzsika évek során zenei tematikában és hangszeres felállásban is bővül: a hegedűk és kobzok mellett gitárok, cselló, furulyák és ütők is muzsikálnak, a moldvai népi dallamokkal együtt pedig a versmegzenésítések, valamint a régi zene új területei jelentenek izgalmas zenei feladatokat az együttes számára. Feldolgozásaikban a dallamot nem csupán önmagában használják fel, hanem annak szűkebb-tágabb keretét adó hagyományvilággal együtt gondolják tovább. Így nem csupán a népzene és a régi zene múltbeli életéről adnak képet, hanem azok ma is ható erejéről, örök aktualitásáról is.
Az együttest vezető tanárok: Fábri Géza – koboz, népi pengetősök, Fábri-Ivánovics Tünde – ének, Lipták Dániel – hegedű, brácsa és Szalkai Sándor – gitár.

Előző sztori

Ivóvízhálózat-tisztítás Tarján és Rókus területén

Következő sztori

Stagnáló munkanélküliség