Megemlékezés a Trianon kopjafánál

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezik pénteken délután a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ és az újszegedi Rendezvényház Nonprofit Kft. az épület melletti Trianon kopjafánál.

A megemlékezés a hagyományoknak megfelelően rendhagyó történelem órával kezdődik az épület nagytermében délután fél négykor, ahol Marjanucz László, a SZTE-BTK Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára tart előadást középiskolásoknak „Trianonról tabuk nélkül” címmel. Ezt követően, fél ötkor Kalmár Ferenc országgyűlési képviselő a Várpalotai Trianon Múzeum mobil-kiállításait ajánlja az érdeklődők figyelmébe. „A trianoni diktátum története és következményei” és a „Trianon után, nemzetegyesítés előtt” című tablókat a Rendezvényház díjmentesen felajánlja bármilyen közintézmény, szervezet számára ahhoz, hogy időszaki kiállításokkal segítsék az ismeretterjesztést a békediktátumról, és az őszinte beszédet a hazaszeretetről.

A rendezvény a ház melletti kopjafánál folytatódik öt órától. Itt Tápai Péter, az intézményfenntartó központ vezetője mond köszöntőt, majd Szabó Pál Csaba történész, a Rendezvényház Nonprofit Kft ügyvezetője emlékezik a magyarság egyik legnagyobb történelmi tragédiájára. A rendezvényt koszorúzás zárja, majd a megemlékezők az évforduló kapcsán 92 szál gyertyát helyeznek el a kopjafa előtt. A rendezvényen közreműködik Borovics Tamás színművész a Cuháré Zene és Táncműhely, valamint a hagyományőrző 15. Pálffy Huszárezred.

A szervezők minden emlékezőt várnak!

Előző sztori

Botka országos haknira indult Szeged-napi beszédével

Default thumbnail
Következő sztori

Eltörölné a Fidesz-KDNP a katasztrófavédelmi hozzájárulást

Legutóbbi hasonló cikkek