Közélet

Letették az alapkövet, épülhet az új klinikai tömb Szegeden + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Letették az alapkövet, épülhet az új klinikai tömb Szegeden + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2012. május 15., kedd
Letették az alapkövet, épülhet az új klinikai tömb Szegeden + FOTÓK (FRISSÍTVE)

A 265 ágyas korszerű klinikai szárnynak és az új sürgősségi osztálynak legkésőbb 2013 végéig kell elkészülnie. Modern magkórház létesül Szegeden élvonalbeli műszer-, orvos-technológiai és informatikai háttérrel. A keddi ünnepségről távol maradt a szegedi városvezetés...

Összességében több mint 12,3 milliárd forint költségvetésű projekt kivitelezése indult meg kedden a Szegedi Tudományegyetemen. Az uniós finanszírozású TIOP-program keretében több mint 11 milliárdot nyert a felsőoktatási intézmény egyrészt egy 265 ágyas új klinikai szárny létesítésére, másrészt a már működő 410 ágyas klinika korszerűsítésére, illetve a kettő összekötésével egy modern magkórház megalkotására, valamint egy új sürgősségi betegellátó osztály megteremtésére. A magkórház kivitelezője a Ferroép Zrt. és az Aktív Kft. konzorciuma, az SBO-é (összköltsége 676 millió forint) a Hunép-Magyar Építők-Strabag-MMK konzorcuim.

A városvezetést senki sem képviselte

A keddi ünnepség sajtótájékoztatóval indult, melyen

Szabó Gábor

rektor mellett

Németh Lászlóné

nemzeti fejlesztési miniszter,

Szócska Miklós

, az Emberi Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára, illetve

Polner Eörs

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója vett részt. A szegedi városvezetést senki sem képviselte.

Az SZTE felelősséget vállal az életminőségért

Szabó Gábor rektor kiemelte: az SZTE mint modern egyetem, az oktatás, tudományos kutatás és a környezete gazdasági fejlődésében betöltött szerep mellett fontos feladatának tartja azt is, hogy a régióban élők életminőségét javítsa egészségügyi ellátórendszerén keresztül. Ehhez teremti meg az infrastrukturális hátteret a nagyberuházás. Szócska Miklós arról szólt, hogy az ellátórendszernek és magának az egyetemi szférának is szüksége van a megújulásra, melynek egyik zászlóshajója lehet a szegedi projekt. Külön öröme, hogy a beruházás előremutató szakmai integrációval is párosul. Ígérte, hogy a kormány oda fog figyelni a fenntarthatóságra. Ezt követően helyezte el az új épület alapkövét a Semmelweis utcában Németh Lászlóné miniszter, fánglival a kezében Szabó Gábor rektor, Pál Attila, a klinikai központ elnöke, valamint a kivitelező részéről a Ferroép Zrt. elnök-vezérigazgatója, Nemesi Pál.

Igazi magkórház születik Szegeden

A kivitelezésre kiírt sikeres - de jogorvoslati eljárások miatt elhúzódó - közbeszerzési eljárást követően nemrégiben meg tudták kötni a kivitelezőkkel a szolgáltatási szerződést, így megkezdődhet az érdemi építkezés. Az építés-előkészítési munkálatokat nehezítette, hogy a terület feltárásakor ismeretlen eredetű közműrendszert talált a kivitelező. Az új klinikai szárnyat és a sürgősségi osztályt 2013. december 31-éig kell felhúzni. Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója reális célkitűzésnek nevezte, hogy 2013 végén, 2014 elején megkezdődhessen a beköltözés. A főigazgató megjegyezte: sok még a megoldandó feladat a projektben, például az egyik legfontosabb feladat - amiben egyetértett vele Pál Attila professzor is - annak biztosítása, hogy az építkezések idején is zavartalan és zökkenőmentes legyen a klinikumban az ellátás. A fejlesztéssel tovább folytatódik az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ korszerű, racionalizált, optimális kapacitású, költséghatékonyan működő és fenntartható betegellátó intézményrendszerré alakítása az egészségügyi ellátóegységek integrációjával, a párhuzamosságok és széttagoltság megszüntetésével. Emellett korszerű orvos-technológiai és informatikai hátteret hoznak létre. A beruházás keretében igazi magkórház születik Szegeden. Korszerűsítik a jelenlegi 410 ágyas klinikai tömb infrastruktúráját, s ezzel összekötve egy új, csaknem 22 ezer négyzetméteres, 265 ágyas, korszerűen felszerelt klinikai szárnyat létesítenek. Az eddigi 6 helyett immár 14 műtőből álló központi műtőblokkot, 36 ágyas központi intenzív terápiás osztályt, központi sterilizálót és központi ambulanciát is kialakítanak. Több mint 4 milliárd forint értékben szereznek be továbbá orvos-technológiai, ápolási és informatikai eszközöket.

Több mint százezer esetet láthat el évente az SBO

A magkórházban kap majd helyet az általános kardiológia (benne invazív elektrofiziológiai diagnosztika és terápiás beavatkozások), az invazív kardiológia (invazív haemodinamikai diagnosztika és terápiás beavatkozások), az összevont felnőtt valamint csecsemő és gyermek szívsebészet (benne szövetbanki tevékenység és szívsebészeti intenzív részleg), amelyek együttesen regionális kardiológiai centrumot alkotnak, valamint az újonnan létrehozandó belgyógyászati angiológia, a stroke-ellátás, az érsebészet, melyek együttesen egy vaszkuláris centrum kialakításának lehetőségét adják. Ugyancsak beköltözik a haematológia (döntően onkológiai profillal), az általános sebészet, a tüdő- és mellkassebészet, melyek együttesen az onkológiai profilt erősítik, valamint a szervtranszplantációs sebészet. A magkórházban tehát a keringési betegségek diagnosztikájának és gyógyításának szinte teljes spektruma egy helyszínre kerül, létrejön Magyarország egyik legintegráltabb keringési központja. Ugyancsak integrálja a műtéti szakmák jelentős részét, ami a második haláloknak számító onkológiai betegségek első vonalbeli – műtéti – kezelését is részben centralizálja, ezzel egy sebészeti onkológiai centrum kialakítása felé hat. Az SBO-hoz a tervek szerint helikopterleszálló is kapcsolódhat - tudtuk meg Pál Attilától, aki elárulta: az előzetes számítások alapján az egykapus rendszerben évente több mint százezer esetet tudnak majd ellátni úgy, hogy miközben jelentősen csökken az elkerülhető halálesetek száma, a költséghatékonyság is növekszik.

Botka elégtételt érez

Szeged MSZP-s polgármestere, Botka László, aki nem vett részt az ünnepségen (Solymos László alpolgármester sem helyettesítette) Facebook-oldalán reagált a mai alapkőletételre. "12 milliárd forintból XXI. századi modern európai klinika épül Szegeden. Egy ilyen nagy volumenű EU által támogatott beruházás előkészítése hosszú, több évet vesz igénybe, maga az építkezés sokkal egyszerűbb és rövidebb. Kellett hozzá, hogy 2007-ben integráljuk az egyetemi és önkormányzati egészségügyi intézményeket, kellett hozzá, hogy sikeresen pályázzunk és lobbizzunk a Bajnai kormánynál és az uniónál és kellett hozzá, hogy a város átvállalja a területrendezés és a közműépítés 750 millió forintnyi költségét. Most, hogy így visszaemlékszem, ezen döntéseinket hangosan támadta és kritizálta a Fidesz. A mai alapkőletételnél viszont miniszter, államtitkár, képviselők, fideszes tisztségviselők ünnepelték saját magukat. Ezen akár fel is háborodhatnánk, de tudják mit: én inkább elégtételt érzek!" - írta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.