Közélet

Lemondott a hódmezővásárhelyi roma kisebbségi önkormányzat elnöke

Lemondott a hódmezővásárhelyi roma kisebbségi önkormányzat elnöke

2012. május 18., péntek
Lemondott a hódmezővásárhelyi roma kisebbségi önkormányzat elnöke

Lemondott tisztségéről és képviselői mandátumáról a hódmezővásárhelyi roma kisebbségi önkormányzat elnöke, Ajtai Éva, valamint elnökhelyettese, Rostás Béla - tájékoztatta Göbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense pénteken az MTI-t.

A nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint amennyiben egy települési nemzetiségi önkormányzati képviselő helye megüresedik, helyére a következő legtöbb szavazatot elérő jelölt lép. Ennek megfelelően a 2010-es kisebbségi önkormányzati választáson a következő legtöbb szavazatot elérő két jelölt lép a távozó két képviselő helyére. A két új képviselő hétfőn teszi le az esküt a helyi választási bizottság előtt, majd a hódmezővásárhelyi roma nemzetiségi önkormányzat testületi ülésén új elnököt és elnökhelyettest választanak. A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete április végén kezdeményezett törvénymódosítást annak érdekében, hogy a szándékos bűncselekményért, jogerősen börtönbüntetésre ítélt képviselők jogállása az ítéletet követően szűnjön meg.

Havasi Katalin

, a Fidesz városi elnöke javaslatukat akkor azzal indokolta, hogy az a politikus, akiről bebizonyosodik, hogy bűncselekményt követett el, méltatlanná válik a választók képviseletére.

Ajtai Évát

2012. április 16-án ítélte a Szegedi Törvényszék jogerősen sikkasztás miatt nyolc hónap, végrehajtásában két esztendőre felfüggesztett börtönbüntetésre, mert nem számolt el a várostól gyerekek nyári üdültetésére kapott támogatással. A bírósági ítélet szerint a Hódmezővásárhelyi Romák Egyesületének elnökeként is dolgozó Ajtai Éva gyerekek nyári üdültetésére vett át három részletben - céltámogatásként - mintegy kétmillió forintot a hódmezővásárhelyi önkormányzattól. A több mint ötven gyerek 2008 júniusában el is utazott a Csongrád megyei önkormányzat balatonszárszói üdülőjébe, ahol napi háromszori étkezést kaptak. Az elutazást követően az elnök azonban nem egyenlítette ki a számlákat, és az önkormányzati támogatásból is csupán 245 ezer forinttal számolt el, a fennmaradó összeggel sajátjaként bánt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.