Két napon át szállt a frizbi a hétvégén + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb különleges sportélményben lehetett része annak, aki hétvégén kilátogatott a Kertész utcai UTC-pályára: nemzetközi ultimate frizbiverseny zajlott Szegeden.

Szegedi szervezésben, egy új kezdeményezésű nemzetközi versenysorozat részeként ultimate frizbitornát rendeztek a hétvégén az UTC-pályán. Mint Nagy Csaba, a Szegedi Ultimate-es Fiúk-Lányok Adjunk Bele – avagy röviden SZUFLA – vezetője elmondta, a kezdeményezés célja, hogy a környék feltörekvő frizbicsapatai jó meccseket vívjanak kis költségvetésű versenyeken. Hozzátette, Gidai Sándorral, az UTC elnökével egyeztek meg korábban, hogy a Kertész utcai pályán tartanak edzéseket, melyek a kezdeti heti két egyórás alkalom után manapság már kétszer két órásak, s minden héten hétfőn és szerdán 18-20 óra között zajlanak.

A korongos találkozón 10 csapat vett részt, négy hazai egység mellett érkeztek frizbisek Horvátországból, Szlovéniából, Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából és Ausztriából is, Szegedet a SZUFLA két gárdája képviselte. Jelen megmérettetésen nem volt cél megfelelni minden hivatalos frizbielőírásnak, melyeket a világszervezet adott ki, ezt is mutatta, hogy a meccseket két 100×29-es pályán játszották az UTC-pályát hosszában felosztva, középen egy két méter széles elválasztó, közlekedő sávval.

A tornán a tíz csapatot két ötös csoportba osztották, akik körmérkőzéseket vívtak szombaton, majd vasárnap következtek a helyosztók. A végső győztes a horvát MamuTi na travi lett Zágrábból, akik Hallod Igaz-e? nevű budapesti egységet verték a döntőben szoros meccsen 8-7-re.

A jó hangulatú rendezvényen részt vevő csapatok a pályát is, a szombat esti bográcsos pörköltet, a várost, a borfesztivált és az esti JATE-klubozást is imádták. Bízunk benne rövidesen újabb remek frizbimeccseknek adhat otthont Szeged.

no images were found

Az ultimate frizbiről dióhéjban

Az egyik legfiatalabb csapatsport az 1970-es években indult az Egyesült Államokból, több keleti parti iskola is magáénak mondja a játék kitalálásért. 7-7 fős csapatok vívják a hivatalosan 2×30 perces mérkőzéseket, melyeken a cél eljuttatni a korongot az ellenfél zónájába, hasonlóan a rögbihez, vagy az amerikai futballhoz. Lényeges azonban, hogy a koronggal nem szabad futni, csak passzolgatni, így pontokat is csak elkapással lehet szerezni. Ha a védekező csapat szerelni tudja a támadók passzát, akkor onnantól támadóvá válik és játékba hozhatja a korongot, addig amíg pontot sikerül elérnie, vagy elveszíti a frizbit. Másik különlegessége a játéknak hogy pontonként van térfélcsere, ekkor lehet cserélni is. Amennyiben a két csapat erőviszonyai nem kiegyenlítettek, pontlimitet alkalmaznak, így a rendes játékidő letelte előtt is jöhet a szünet (az egyik fél 9. pontját követően), illetve véget érhet a találkozó (ha az egyik fél 17 pontot szerez). A meccsek a fair play szellemében zajlanak, nincs játékvezető, a csapatok az esetleges nézeteltéréseket tisztázzák egymás között, illetve a meccs után is van egy megbeszélés.

A nemzetközi frizbitorna végeredménye:

1. MamuTi na travi (Zagráb, Horvátország)
2. Hallod Igaz-e? (Budapest, Magyarország)
3. Chuck Bronson (Bécs, Ausztria)
4. Air Djewrek (Újvidék, Szerbia)
5. Hallod 300? (Budapest, Magyarország)
6. Disko Klipani (Szabács, Szerbia)
7. SZUFLA A (Szeged, Magyarország)
8. Nezgodne Nektarine (Banja Luka, Bosznia-Hercegovina)
9. SZUFLA 1 (Szeged, Magyarország)
10. Cosmo (Maribor, Szlovénia)

Részletes eredmények itt!

no images were found

Előző sztori

A Hit Gyülekezete székházavatója Botka Lászlóval + FOTÓK

Következő sztori

Buszmegállót adtak át Szőregen + FOTÓK