Közélet

Jogszabályjavaslat a készpénzforgalom visszaszorítására

Jogszabályjavaslat a készpénzforgalom visszaszorítására

2012. május 22., kedd
Jogszabályjavaslat a készpénzforgalom visszaszorítására

A parlamentnek most benyújtott törvényjavaslat a vállalkozások közötti készpénzfizetést havonta és szerződésenként 5 millió forintban korlátozza, a szabályozás elfogadása esetén 2013. január 1-jén lép hatályba, és az új szabályokat az ezt követően teljesített kifizetésekre kell alkalmazni - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére.

Cséfalvay Zoltán

, a nemzetgazdasági tárca államtitkára kedden a parlamentben az adózást érintő törvények módosítását kezdeményező törvényjavaslat általános vitájában elmondta: a Széll Kálmán Terv 2.0-nak megfelelően, a fekete és szürkegazdaság visszaszorítása érdekében a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett vállalkozások 2013. január elsejétől egy naptári hónapban egy szerződés alapján legfeljebb 5 millió forint értékben teljesíthetnek készpénzszolgáltatást. Az NGM közleménye szerint, ha elfogadja a parlament, kellő felkészülési idő áll majd rendelkezés az új jogszabály betartásához, és az összeghatárt viszonylag magas összegben állapították meg, ezért a jogkövető vállalkozások esetében fennakadást az új szabályozás nem okoz. Mivel szerződésenként és havonta érvényes a korlátozás, ezért a folyamatos teljesítésű ügyletek esetében sem okoz nehézséget a szabályozás betartása - olvasható az NGM közleményében. A nemzetgazdasági tárca dokumentuma alapján a vállalkozások közötti készpénz forgalom korlátozása szakmai körökben évek óta ismert javaslat, amely sok szakember szerint eszköze lehet a feketegazdaság visszaszorításának, továbbá a gazdasági, gazdálkodási folyamatok átláthatóbbá tételének. A korábbi években több alkalommal jogszabályi formában is megjelent hasonló célú szabályozás, így már 1996-ban is korlátozta jogszabály a készpénzben teljesíthető kifizetések összegét, és 2009-ben is rövid ideig hatályos volt a vállalkozások közti készpénzfizetés korlátozására vonatkozó törvényi rendelkezés. A kormány által most javasolt korlátozás bevezetése alapvetően különbözik a korábbi szabályozási kísérletektől - olvasható az NGM közleményében. A NGM kommunikációs titkársága szerint 2009-ben a korlátozás bevezetése kellő felkészülési idő biztosítása nélkül, és "átgondolatlanul alacsony összeghatár (250 000 forint) megállapításával történt". Emiatt a kívánt célt a korábbi szabályozás nem érhette el, és mivel indokolatlanul korlátozta a vállalkozások pénzforgalmát, ezért a hatálybalépését követően nagyon rövid időn belül hatályon kívül helyezte a parlament. A korlátozás kijátszását gátolja az a szabály, amely szerint egy szerződés alapján teljesített készpénzszolgáltatásnak kell tekinteni az egyes szerződéseket abban az esetben, ha kétséget kizáróan megállapítható, hogy a felek azért kötöttek több szerződést, hogy a korlátozás megsértését leplezzék derül ki az NGM közleményéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.