Közélet

Ezermilliárd juthatna az építőiparba uniós forrásokból

Ezermilliárd juthatna az építőiparba uniós forrásokból

2012. május 31., csütörtök
Ezermilliárd juthatna az építőiparba uniós forrásokból

A jövő év végéig tartó uniós költségvetési szakasz 8.500 milliárd forintos támogatásából még nem kötöttek le 3 ezer milliárd forintot, amelynek egyharmada az építőiparba juthatna - mondta Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke csütörtökön az Építők napi sajtótájékoztatóján Budapesten.

A 2014-ben induló következő uniós költségvetési ciklus projektjeit már most meg kellene terveztetni, hogy a forrás megnyílásakor azonnal tendereztetni lehessen - javasolta. Példaként az állami épületek felmérését, majd energetikai felújításának megtervezését említette. A tájékoztatón a minimális rezsi óradíjak kötelezővé tétele mellett szóba került a lánctartozás megszüntetése is. Az előbbi hiánya miatt alacsonyak a vállalási árak, amelybe eleve bekódolják az ajánlattevők azt, hogy az alvállalkozóik egy részét nem fizetik ki. A lánctartozás kialakulásában pedig az állam is szerepet játszik, amikor a munka elvégzése után fél-egy évvel később fizeti ki az uniós támogatást. A kivitelező viszont egy nap késés után is kötbért fizet - emelte ki az elnök. Az ÉVOSZ az építőipar éves teljesítményének 5-7 százalék közötti csökkenését várta az idénre, amely 7-10 százalék közötti visszaesés lesz a cégek jelenlegi jelzéseit összesítve. Ennek eredményeként az országos építés-szerelési tevékenység értéke 1.600 milliárd forint körül várható. Az ágazati recesszió előtti utolsó évhez - 2006-hoz - viszonyítva, összehasonlító árakon, az idei építőipari teljesítmény mindössze 48 százalékot tesz ki. Az elhúzódó építési piaci válság legnagyobb vesztesei a lakásépítő vállalkozások. Ezek az év végére - szintén 2006-hoz viszonyítva - piacuk 80 százalékát veszítik el az ÉVOSZ összesítése szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.