/

Hogyha elindul a vonat… – első hivatalos útján a városnéző kisvonat + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két év szünet után, Szeged Napján ismét városnéző kisvonatjáratok indulnak Szegeden. Az Eurozol 99 Kft. új szolgáltatásaként uniós turisztikai pályázat keretében a kor legmodernebb városnéző kisvonatát állítja forgalomba. Első hivatalos útján a sajtó munkatársai is kipróbálhatták, tehettek vele egy kört.

A Szeged étterem elől reggel kilenctől az esti órákig lehet majd igénybe venni a városnéző járatot, mely óránként indul, s mintegy 45-50 percen keresztül járja körbe a város turisztikai látványosságait, tudtuk meg Székely Róberttől, az üzemeltető cég ügyvezetőjétől. Egy hiánypótló turisztikai szolgáltatást sikerült elindítaniuk, ami minden bizonnyal növelni fogja Szeged város turisztikai vonzerejét. A kisvonatot nem csak a turistáknak szánják, hanem a helybelieknek is, akik sok új információval gazdagodhatnak.

Az 54 férőhelyes járművet Ausztriában gyártották a megrendelő ízlése szerint, egyenesen a klagenfurti székhelyű STF Funtrain nevű gyártótól szállították a Tisza-partra. A mozdony alapja egy 2500 köbcentiméteres Nissan Navara motorra épült a kor legmodernebb utasbiztonsági rendszereivel kiegészítve. A Széchenyi térről induló járat Alsóvárosra és Újszegedre is ellátogat, s egy informatikai fejlesztés keretében úgynevezett Tourist Guide-rendszer alapján működik majd az idegenvezetés, melynek segítségével több nyelven ismertetik az utasokkal Szeged látványosságait.

no images were found

A számítógép műholdkapcsolat alapján határozza meg, hogy épp melyik nevezetesség szövegét kell leadnia a hangszórókból, fülhallgatókból, de természetesen igényelhető élő idegenvezetés is. Az informatikai rendszert még nem üzemelték be, mert csütörtökön kapták meg az útvonalengedélyt, így nem volt idő a rendszer összehangolására. A munkálatok 1-2 hetet vesznek még igénybe. A tájékoztatási rendszer különben eleinte 2, majd később újabb 4 nyelven (magyar, angol, német, szerb, román, francia) GPS-alapú működéssel dolgozik majd, így véletlenül sem fordulhat elő, hogy az utasok rossz időben kapnának tájékoztatást a látnivalókról.

Üvegablakok behelyezésével – igény szerint – téliesíthető lesz a jármű. Akadálymentesített, babakocsi-tárolóval, zárható ajtóval, biztonsági övvel felszerelve. A legkorszerűbb légfékrendszerrel ellátott szerelvény 25 kilométeres sebességgel halad majd. A kisvonat számára május közepén kezdődik a szezon, és tart egészen őszig. A hivatalos menetrenden kívül terveznek egyéb szolgáltatásokat is: esti városnézést, gasztrovonatot, illetve különjáratok indítását csoportok számára –– például a vadasparkba vagy a füvészkertbe.

Ki lehet majd bérelni esküvőkre vagy más rendezvényekre, bulikra. A felnőttek 990 forintért utazhatnak, a gyerekek és nyugdíjasok 690-ért, csoportos kedvezmény pedig 20 fős csoport felett jár. Az első járaton még élő idegenvezetés volt, később már gép fogja elmondani az utasoknak ugyanezeket az információkat.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Életszerűtlennek tartja az új alaptantervet az MSZP

Következő sztori

Kézilabda: nincs bravúr, huszadszor bajnok a Veszprém

Legutóbbi hasonló cikkek