Közélet

Hogyha elindul a vonat… - első hivatalos útján a városnéző kisvonat + FOTÓK, VIDEÓ

Hogyha elindul a vonat… - első hivatalos útján a városnéző kisvonat + FOTÓK, VIDEÓ

2012. május 19., szombat
Hogyha elindul a vonat… - első hivatalos útján a városnéző kisvonat + FOTÓK, VIDEÓ

Két év szünet után, Szeged Napján ismét városnéző kisvonatjáratok indulnak Szegeden. Az Eurozol 99 Kft. új szolgáltatásaként uniós turisztikai pályázat keretében a kor legmodernebb városnéző kisvonatát állítja forgalomba. Első hivatalos útján a sajtó munkatársai is kipróbálhatták, tehettek vele egy kört.

A Szeged étterem elől reggel kilenctől az esti órákig lehet majd igénybe venni a városnéző járatot, mely óránként indul, s mintegy 45-50 percen keresztül járja körbe a város turisztikai látványosságait, tudtuk meg

Székely Róberttől

, az üzemeltető cég ügyvezetőjétől. Egy hiánypótló turisztikai szolgáltatást sikerült elindítaniuk, ami minden bizonnyal növelni fogja Szeged város turisztikai vonzerejét. A kisvonatot nem csak a turistáknak szánják, hanem a helybelieknek is, akik sok új információval gazdagodhatnak. Az 54 férőhelyes járművet Ausztriában gyártották a megrendelő ízlése szerint, egyenesen a klagenfurti székhelyű STF Funtrain nevű gyártótól szállították a Tisza-partra. A mozdony alapja egy 2500 köbcentiméteres Nissan Navara motorra épült a kor legmodernebb utasbiztonsági rendszereivel kiegészítve. A Széchenyi térről induló járat Alsóvárosra és Újszegedre is ellátogat, s egy informatikai fejlesztés keretében úgynevezett Tourist Guide-rendszer alapján működik majd az idegenvezetés, melynek segítségével több nyelven ismertetik az utasokkal Szeged látványosságait.

A számítógép műholdkapcsolat alapján határozza meg, hogy épp melyik nevezetesség szövegét kell leadnia a hangszórókból, fülhallgatókból, de természetesen igényelhető élő idegenvezetés is. Az informatikai rendszert még nem üzemelték be, mert csütörtökön kapták meg az útvonalengedélyt, így nem volt idő a rendszer összehangolására. A munkálatok 1-2 hetet vesznek még igénybe. A tájékoztatási rendszer különben eleinte 2, majd később újabb 4 nyelven (magyar, angol, német, szerb, román, francia) GPS-alapú működéssel dolgozik majd, így véletlenül sem fordulhat elő, hogy az utasok rossz időben kapnának tájékoztatást a látnivalókról. Üvegablakok behelyezésével – igény szerint – téliesíthető lesz a jármű. Akadálymentesített, babakocsi-tárolóval, zárható ajtóval, biztonsági övvel felszerelve. A legkorszerűbb légfékrendszerrel ellátott szerelvény 25 kilométeres sebességgel halad majd. A kisvonat számára május közepén kezdődik a szezon, és tart egészen őszig. A hivatalos menetrenden kívül terveznek egyéb szolgáltatásokat is: esti városnézést, gasztrovonatot, illetve különjáratok indítását csoportok számára –– például a vadasparkba vagy a füvészkertbe. Ki lehet majd bérelni esküvőkre vagy más rendezvényekre, bulikra. A felnőttek 990 forintért utazhatnak, a gyerekek és nyugdíjasok 690-ért, csoportos kedvezmény pedig 20 fős csoport felett jár. Az első járaton még élő idegenvezetés volt, később már gép fogja elmondani az utasoknak ugyanezeket az információkat. http://www.youtube.com/watch?v=d9scGCHW2_w

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.