Áram nélkül – növekvő nyomor a dorozsmai cigánytelepen + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

120 roma maradt áram nélkül a dorozsmai Árpa utcai cigánytelepen, mert az évek óta illegálisan használt vezetékeket egy hatósági feljelentést követően az áramszolgáltató levágta a villanyoszlopokról. A probléma azonban sokkal mélyebben gyökerezik. Kilátogattunk a cigánytelepre.

A 16 házat, s a benne mélyszegénységben élő romákat, köztük a mintegy 50-60 gyereket is érintő probléma mélységében és távolságában is messzire nyúlik. Jelenleg gyertyákkal világítanak, nincs hűtőszekrény, televízió, a gyerekeknél természetes, ha napi egyszer esznek rendes ételt, mégis a történetből lehet akár happy end, hiszen már a jövő héten elkezdődnek az egyeztetések a helyi képviselőkkel, az ingatlanok tulajdonosával, az IKV-val és az áramszolgáltatóval.

Tisztázatlan jogviszonyok és mélyszegénység

no images were found

Egy hatósági intézkedés során tartottak házkutatást az Árpa utcában a rendőrök, mikor észlelték, hogy a cigánysor mind a 16 házába illegálisan, szabálytalanul és életveszélyesen van bekötve az áram, így hivatalból értesítették az áramszolgáltatót EDF DÉMÁSZ-t, melynek munkatársai leszerelték az illegális bekötéseket.

„A nyolcvanas években utalták ki a lakásokat roma családoknak, viszont az eredeti bérleti szerződést aláírók már kihaltak, a bérleti jog átörökítése a családtagok részére azonban nem lett hivatalosan átvezetve. Gyakorlatilag tisztázatlan az ott élők lakhatási jogviszonya, így addig, míg ez nincs elintézve, az áramszolgáltató nem tud lépést tenni. Ezért egy többszereplős egyeztetés indult el az ingatlantulajdonos, bérbeadó IKV, az itt lakó romák képviselői és a DÉMÁSZ között” – vázolta az alapproblémát a Szegedi Cigány Önkormányzat elnöke, Nagy Mihály.

Az Árpa utcában finoman fogalmazva mondhatjuk csak azt, hogy lepusztult körülmények fogadtak minket. Amit láttunk több ennél, vagyis kevesebb. Sokkal embertelenebb környezetet tapasztaltunk holmi lepusztultságnál. A 120 embernek nincsen vécéje, a közeli erdőbe járnak, több helyen a szobában főznek, a házak udvarán életveszélyes, romos építmények állnak köztük mezítlábas csöppségek kergetőznek, a higiénia szint néhol még az elégségest sem éri el. „El vagyunk különítve teljesen, nézzen szét, milyen élet ez itt, most már villanyunk sincs, gyertyáznunk kell” – mondta el az egyik roma férfi a helyszínen.

Még csak a kríziskezelésnél tartunk

no images were found

A cigánytelepre elkísért minket Rafael György roma pártfogó, mediátor, a kormányhivatal igazságügyi szolgálatának munkatársa. „Ezt nevezzük nulla fázisnak, mikor tájékozódunk a helyzetről és a lehetőségekről, terepszemlét tartunk. Az első lépés lesz, hogy rögzítjük a helyzetet, a lakhatási jogviszonyokat feltérképezzük és tájékoztatjuk a megfelelő hivatalokat, szerveket” – ismertette munkáját a szakember, aki elmondta azt is, hogy készít majd egy leírást, hivatalos tájékoztatást, javaslatokkal együtt, amit elküld az Emberi Erőforrás Minisztériumába, a Felzárkóztatásért Felelős államtitkárnak, a kormányhivatalnak és Strasbourgba az Európai Tanácsnak is. „Ez a probléma hosszú évek alatt alakult ki, nem lehet rá problémamegoldó sablonokat alkalmazni. Az első lépéseket azonban mihamarabb meg kell tenni annak érdekében, hogy a jövőben ne kerüljön arra sor, hogy ilyen mély társadalmi problémák egy hatósági intézkedés során látnak napvilágot, s indul csak el a tűzoltás. Jelenleg esetkezelést tudunk csinálni, elhárítani a krízist. Itt most első sorban a város tud sokat segíteni, főleg a lakhatási jogok tisztázásában. Ha sikerül is rendezni a bérleti jogviszonyokat és az áramszolgáltató ismét kihelyez órákat az egy rövidtávú cél teljesülése, még a kríziskezelés körébe tartozik, ebben egyébként egy Békés megyei civil szervezet a Roma Misszió is felajánlott pénzügyi és természetbeni segítséget. Hosszú távon viszont, a probléma gyökereivel is foglalkozni kell. Sajnos azt kell mondanom, hogy pusztán a munkához jutás ténye sem oldja meg teljesen a problémát, hiszen gyakran elhajlik a szocializációja egy ilyen nyomorban felnövő fiatal generációnak. A telepen több családban is vannak állandó munkából élők, de jellemzőbb az alkalmi kenyérkereset, illetve a juttatásokból élők tábora. Ezért kell támogatni az értékadó, romákat foglalkoztató közösségi programokat, nevelés, oktatás rendszerét. Jelenleg a Cigány Kisebbségi Önkormányzat is azon dolgozik, hogy létrehozzon egy közösségi házat.

„Most első lépésként tehát érdekelté kell tenni minden e problémában érintett felet a közös megoldásában, és meg kell előzni azt, hogy hatósági intézkedésekkel kezeljünk súlyos és gyökereiben mély társadalmi problémákat. A romák munkaképességét elősegíteni például úgy, hogy a különféle juttatások a képzésüket is motiválja, az önkormányzatokat arra, hogy ezekre a helyekre, területekre szociálisan érzékenyen, kiemelten koncentráljanak, országosan pedig induljanak az értékteremtést, kiemelkedést, emberi belsőerőforrások fejlesztését célzó programok cigány gyerekeknek, fiataloknak. Mindezek mellett az alapvető szükségletek biztosításával megteremteni a szociális feltételeket, továbbá a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és az Országos Roma Önkormányzat roma foglalkoztatás szervező programjának a szegedi bővítése elengedhetetlen az erőforrások tekintetében. Szomorú látvány volt számomra, hogy a napokban megszervezett versmondó versenyen komoly felkészüléssel jó eredményeket elért kislány ilyen ingerszegény környezetbe kénytelen hazajönni. Sürgősen tenni kell valamit! A DÉMÁSZ illetékesei és a helyi lakosok konstruktívan álltak hozzá a több oldali egyeztetéshez, és készek megállapodni. Mindannyian bízunk a város segítő szándékában és tevőleges jó akaratában, hiszen senkinek nem érdeke, hogy ilyen állapotok alakuljanak ki” – szögezte le Rafael György.

„Feltölthető” mérőórák a megoldás?

no images were found

„Ha a tulajdonos kialakítja a szabályos mérőhelyeket, akkor megköthető velünk a szerződés, így felszerelhetőek az órák” – tudtuk meg az EDF DÉMÁSZ Kommunikációs Csoportjától. Elmondták, hogy ha úgynevezett védett fogyasztói státuszú bérlők is élnek az ingatlanban (a cigánytelepieket képviselő orvos, Szirtesi Zoltánné önkormányzattól lekért dokumentumai és a telepen élő romák elmondása szerint is, mind a 16 házban élnek ilyen státuszra jogot tartó polgárok) akkor „feltölthető” úgynevezett előrefizetős órákat is ki lehet helyezni. Így a felhasználó, mint egy telefont tudja a befizetéseivel addig használni az elektromos szolgáltatást, míg pénze engedi.

„Az EDF DÉMÁSZ munkatársai a rendőrség bejelentése alapján jelentek meg a helyszínen és eltávolították a hálózatról az önkényesen felszerelt életveszélyes vezetékeket. A házakban, a régi mérőhelyeken szigetelés nélküli vezetékek álltak ki a falból, amelyet bárki szabadon megérinthetett volna, ez súlyos élet- és tűzveszélyes helyzetet jelentett az ott lakóknak és környezetüknek” – tájékoztatta portálunkat az áramszolgáltató a leszerelés körülményeiről is. „Az EDF DÉMÁSZ szolgáltatási területén évek óta folyamatosan növekszik a felderített szabálytalan vételezések száma (szerződés nélküli villamosenergia-vételezés, fővezeték megcsapolása, kikapcsolást követő önkényes visszakapcsolások és fogyasztásmérő manipulálása). 2011-ben 2000 db szerződésszegést rögzítő jegyzőkönyv készült. Az EDF DÉMÁSZ szolgáltatási területén a szabálytalan vételezések mértéke egy átlagos magyar település éves villamosenergia-felhasználását teszi ki. Cégünk támogatja, hogy a nehéz helyzetben élők is szabályosan hozzájussanak a villamosenergia-szolgáltatáshoz. Társaságunk legutóbb a Máltai Szeretetszolgálattal közösen előrefizetős mérőórák felszerelését segítette egy monori romatelepen” – mondta el Csala Gabriella kommunikációs munkatárs.

Lesz-e mosoly a film végén?

no images were found

És a happy end? Úgy néz ki, most először valóban elkezdődik egy összefogás a roma nyomor enyhítésére, az alapvető lakhatási jogviszonyok tisztázásra és az áramszolgáltatás lehetőségének a megteremtésére. A körzet két képviselője Mihálffy Béla (Fidesz-KDNP) és Kosik Dénes (Fidesz-KDNP) az IKV vezérigazgatójával és a romák képviselőivel közös asztalhoz ülnek a lakhatási jogviszonyok tisztázása miatt jövő hét kedden. Ezek után az EDF DÉMÁSZ nyilatkozatából kiderül, hogy részükről már nincs akadálya „feltöltőkártyás” órák kihelyezésére. Szerdán Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője és Kalmár Ferenc tanácsnok fogadja a cigány lakosok szóvivőit, hogy a hosszú távú lehetőségekről kezdjék meg a tárgyalást. Addig, ahogy a roma mediátor elmondta, a tűzoltás időszakát élik, a Roma Misszó gyertyáival világítanak, és élelmiszer-adományaikkal pótolják a leállt fagyasztó miatt megromlott ételeiket, és persze reménykednek.

no images were found

Előző sztori

Médiafoci: a Szedeák is kihívta a médiacsapatot

Következő sztori

Kezdődik a színház 400 milliós felújítása + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek