Közélet

Algyőn a hatóságok szeme?

Algyőn a hatóságok szeme?

2012. május 30., szerda
Algyőn a hatóságok szeme?

Algyő alpolgármesterét, Gonda Jánost a polgármester, Herczeg József előterjesztése nyomán a község önkormányzatának testületi ülésén leváltották, az alpolgármester szerint a törvénysértés határát súroló ügyek húzódnak a háttérben, ami ellen szót emelt a leváltott politikus.

Ahogy arról a

SZEGEDma.hu elsőként beszámolt

, május 23-án zárt ülésen, titkos szavazáson az algyői polgármester,

Herczeg József

előterjesztését elfogadva váltották le az alpolgármestert,

Gonda Jánost

(Fidesz-KDNP). Megtudtuk, hogy az előterjesztés igen szűkszavú volt, a közreműködés hiányával indokolta az alpolgármester leváltásának kezdeményezését. Az exalpolgármester most sajtótájékoztatón is megerősítette portálunknak korábban elmondottakat, miszerint a viszonya a polgármesterrel egy környezetszennyezési ügyet követően – amely miatt három eljárás is indult az algyői önkormányzat ellen – romlott meg. „Január 16-án beszéltem először a nyilvánosság előtt arról, hogy szabálytalan hulladék-elhelyezés, illetve területrendezés miatt három büntetőeljárás is indult az önkormányzatunk ellen. Azért hívtam össze sajtótájékoztatót, mert fontosnak tartottam, hogy elhatárolódjak a polgármester kijelentéseitől, aki közös felelősségként jelölte meg az ügyeket. Ez után romlott meg a viszonyunk, a sajtótájékoztatót követően mondta azt nekem a polgármester a kapcsolatunkra célozva, hogy szorítkozzunk a reggeli és a délutáni köszönésekre. A munkakapcsolat azonban megmaradt, a májusi közgyűlés előtt még vezetői értekezletet is tartottunk, semmi nem utalt arra, hogy le akar váltani. Mivel a sorsom zárt ülésen dőlt el, így inkább arról beszélhetek, hogy mi nem szerepelt az indoklásban. A felmentésem indoklása nem hivatkozik sem pénzügyi szabálytalanságokra, sem jogszabálysértésre, sem bűncselekmény gyanújára” – beszélt a politikus leváltásának körülményeiről.

A polgármester szerint nincsenek ügyek, Gonda hétről is beszélt

„Herczeg József azt nyilatkozta a helyi napilapnak, hogy nincsenek ügyek Algyőn. Pedig vannak, a MOL területén a polgármester engedélyével szabálytalanul elhelyezett hulladék miatt a cég és a környezetvédelmi felügyelet is tett feljelentést. Egy lovasverseny tereprendezése nyomán szabálytalanul elszállított homok miatt a bányafelügyelet vetett ki bírságot. Békéscsabán pedig jelenleg négy algyői beruházást vizsgálnak, erre az ominózus május 23-i testületi ülés végén tájékoztatta is a képviselőket a polgármester. Az új iskola építésénél és a Borbála Fürdő kültéri medencéjével kapcsolatban előirányzott pótköltségvetés, illetve az Algyői Kastélykert utca 120. szám alatti ingatlan felújítása, az alkotóház munkálataival kapcsolatban felmerült költségek miatt, végül pedig pedig a Borbála Fürdő melletti területen tervezett szállodaépítés körülményei okán folynak vizsgálatok. Véleményem szerint ez is hozzájárulhatott a felmentésemhez, hiszen olyan stádiumban lehetnek ezek az ügyek, ahol a felelősök megnevezésére kerülhet sor, én pedig már januárban világossá tettem, hogy a törvényesség, a szabályok és Algyő érdeke nálam a fő szempont, ez pedig a polgármester mögött álló belső és külső gazdasági lobbicsoportoknak nem éppen megfelelő álláspont” – zárta gondolatait Gonda János. Ahogy az előző cikkünknél, úgy most is felkerestük a polgármestert, hogy ismét megkérdezzük Gonda János leváltásának okáról, illetve a négy beruházás vizsgálatairól. Amint választ kapunk megkeresésünkre, közöljük azt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.