Közélet

A KDNP ellenzi az abortusz minden formáját

A KDNP ellenzi az abortusz minden formáját

2012. május 21., hétfő
A KDNP ellenzi az abortusz minden formáját

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az abortusztabletta bevezetését egy olyan cselekménynek tartja, amely kiterjeszti az életellenes fellépés lehetőségét - mondta Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón, ahol elhangzott: a KDNP az abortusz minden formáját ellenzi.

Leszögezte: a KDNP elvi okokból ellenez minden olyan cselekményt, ami az élet ellen irányul. Ebben a helyzetben a nők méginkább kiszolgáltatottak, különösen az egyszemélyes döntés, a magára hagyatottság miatt - fejtette ki. Nagy Kálmán országgyűlési képviselő kiemelte: Magyarországon 100 élve született gyermekre 43-50 abortusz jut, az uniót megalapító tagállamoknál ugyanez szám 8-15 között mozog. Azt mondta, az abortusztabletta alkalmazása sokkal nagyobb pszichés teherrel jár egy nő számára, mint az eddigi orvosi beavatkozások, és nem teljesen veszélytelen. Az első alkalmazások során halálesetek is előfordultak - mondta, ismertetve, hogy a tabletta bevétele nem jelenti automatikusan a folyamat befejezését, a második szakaszban súlyos, görcsökkel járó vérzések léphetnek fel, esetleg vérátömlesztésre is sor kerülhet. A tablettát mint egyik módszert vetik el, összességében ellenzékben és kormányon egyaránt az abortusznak minden formáját a leghatározottabban ellenzik - szögezte le a KDNP-s politikus.

Harrach Péter

az MTI kérdésére azt mondta: az egészségügyért felelős államtitkár napirend előtt adott válasza számukra megnyugtató volt, és azt tükrözte, hogy az államtitkárság felelősen gondolkodik a kérdésről. Jelenleg ennek a kezdeményezésnek nincs esélye, egy sajátos lobbierőnek tulajdonítják a történteket - közölte. Hozzátette: a művi terhesség-megszakítás a nőgyógyász-társadalomnak "ad némi esélyt", az abortusz-tabletta pedig a gyógyszergyártóknak. Az a gyanú merül fel, hogy utóbbi lobbiereje érvényesült - mutatott rá. A Magyar Nemzet szombaton adott hírt arról: lehetőség lesz belföldön is a gyógyszeres terhesség-megszakításra, ugyanis az abortusztabletta megkapta a magyarországi forgalomba hozatali engedélyt. A lapnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megerősítette az információt, és közölte: a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézeténél (GYEMSZI OGYI) lezárult a 2009 őszén indított, uniós jogszabályokhoz kötött nemzetközi - több tagállamban egyszerre lezajló - engedélyeztetési eljárás befejező szakasza. A gyógyszer rendelhetőségét a legszigorúbb feltételekhez kötik, amely kizárólag intézményi körülmények közötti alkalmazást tesz lehetővé - tette hozzá a szaktárca.

Szócska Miklós

egészségügyi államtitkár

Nagy Kálmán

napirend előtti felszólalására válaszul hétfőn a parlamentben azt mondta: a regisztráció nem jelenti azt, hogy azonnal alkalmazható is lesz a szer, az alkalmazás, beszerzés és az OEP-engedélyezés egyelőre nyitott kérdések. Az államtitkár leszögezte: az alkalmazás kockázatai jelenleg is vita tárgyát képezik, ezért az OEP-befogadás és a fekvőbeteg intézményekben történő bevezetés sem történik meg ezek tisztázása előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.