Kultúra

A démonok városa a zsinagógában + FOTÓK

A démonok városa a zsinagógában + FOTÓK

2012. május 24., csütörtök
A démonok városa a zsinagógában + FOTÓK

Magyarországi ősbemutatónak adott otthont a Régi Zsinagóga. A Pass-port No. 1 Subotica/Szabadka – A démonok városa a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a szegedi MASZK Egyesület közös produkciója.

Hogyan élnek az emberek a határ két oldalán, mit tud a Csongrád megyei polgár az Észak-Bácskában élőről, mennyire ismerik egymást, elégedettek-e az életükkel, sorsukkal? Ezekre a kérdésekre keresik a választ bálunk és a határ túloldalán egyaránt. Ahogy korábban írtuk http://szegedma.hu/hir/szeged/2012/02/pass-port-haromszor.html a Pass-port egy az unió által is támogatott hosszú távú színházi együttműködés. A közös munka során három színházi előadás születik, egy a vajdasági, szerbiai életről és viszonyokról, egy a magyarországiról Szegedre és a régióra fókuszálva. A két produkció keresztmetszeteként pedig létrejön egy harmadik előadás is, amelynek segítségével további értelmezési síkok nyílnak meg. A színészek interjúkat készítettek mindkét oldalán lakókkal. A több száz beszélgetés során arra keresték a választ, hogyan látják az emberek saját sorsukat, környezetüket, s mint gondolnak a határ túl oldalán élőkről. „Szerbia multi etnikus közeg, kisebbségekkel és többségi nemzettel, míg Csongrád megye sokkal homogénebb, így teljesen másfajta viszonyulások jelennek meg, nagyon a különbségek” – számolt be az interjúk eddigi tapasztalatairól Urbán András, a darab rendezője. A darabokat Szegeden a Régi Zsinagóga tavaszi és őszi programjában, illetve a nyári THEALTER fesztiválon láthatja a szegedi közönség. Szabadkán pedig a Kosztolányi Dezső Színház tűzi műsorra.

Színikritikánk itt olvasható!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.