62 milliárddal lehet gazdagabb Csongrád megye + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kétezer ügyfél fordult meg eddig a dél-alföldi régióban működő öt Széchenyi Programirodában – hangzott el azon a konferencián, melyen a jelenleg elérhető uniós forrásokról, a pályázati rendszerről, illetve az igénylők kötelezettségeiről is szó esett.

„A Széchenyi Programirodák ismertté váltak megnyitásuk óta, több mint hatezer pályázatot kezeltek a dél-alföldi régióban. Csongrád megyében eddig ötszáz pályázatot nyújtottak be közösen, s ezek felének már támogatási szerződése is van” – nyilatkozta portálunknak Beleznai Róbert a megyeházán rendezett szakmai konferencián.

A regionális igazgató eddigi tapasztalataikkal kapcsolatban elmondta, mind a négy meghatározott pályázati prioritás iránt érdeklődnek. Ezek közé tartozik a vállalkozás- és a humán erőforrásfejlesztés, a turisztika és a környezetvédelem. „Küldetéspolitikánk, hogy a vállalkozásokat segítsük elsődlegesen, így a vállalkozásfejlesztési GOP-os tanácsadóink vannak legnagyobb számban” – tette hozzá. Beleznai arról tájékoztatott, hogy régiónkban 31 tanácsadójuk dolgozik, közülük hárman irodavezetők, de emellett tanácsadói feladatokat is ellátnak.

Mint megtudtuk, a megyeszékhelyeken működő programirodák népszerűbbek, s a regionális igazgató tapasztalatai szerint a mikro- és középvállalkozások a legaktívabbak. „A pályázatok világát ismerik a cégek, a legtöbben viszont nem tudják saját vállalkozásukra úgymond lefordítani a kiírásokat, s mi pont azért vagyunk, hogy ebben segítsünk, megfelelő konstrukciókat ajánlva nekik” – hangsúlyozta. A kistérségekkel és az önkormányzatokkal is jó az együttműködésük, így a legeldugottabb településen lévő vállalkozókat is fel tudják keresni a tanácsadók. Programiroda jelenleg Hódmezővásárhelyen, Szegeden, Gyulán, Békéscsabán, Kecskeméten működik, hamarosan pedig már Baján is fogadják az ügyfeleket.

B. Nagy: előtérbe kell helyezni az új értékek előállítását

no images were found

Az Új Széchenyi-terv keretében 2011-2012-ben összesen 27 milliárd forint kifizetést történt Csongrád megyében – tájékoztatott B. Nagy László. A kormánymegbízott a jövőre záruló uniós pályázati ciklussal kapcsolatban hangsúlyozta, nem kerülnek veszélybe azok a pénzek, melyek pályázatait elbírálják a 2013-as időszakig, így mindenképpen érdemes pályázni. „Jelentős forrásokat vonnak ki a bankok egész Kelet-Európából, ezért sem kellene a meglévő EU-s forrásokat bent hagyniuk a vállalkozóknak, a kormánynak és egyéb szereplőknek” – jegyezte meg.

Más kelet-közép-európai országokkal összehasonlítva hazánk eleinte nem a legmegfelelőbb pályázati célokat fogalmazta meg a kormánymegbízott szerint. „Fontos, hogy ne gigantikus beruházásokra lehessen pályázni, s azok vigyék el a pénzek nagy részét. Igenis tekintettel kell lenni a hazai igényekre, a hazai vállalkozások helyzetére és szerkezeti struktúrájára. Az utóbbi másfél évben ezért teszünk erőfeszítéseket. Azonban az uniónak is hozzá kell azonban járulnia ahhoz, hogy változtassunk azokon a szerződéseken, amelyek az eredeti pályázati rendszerben elindultak 2004-ben” – magyarázta B. Nagy László. Személyes meggyőződése, hogy az új értékek előállítását kell előtérbe helyezni. Csongrád megye az EU húsz legelmaradottabb térségéhez tartozik, így B. Nagy szerint a megyénkben még rendelkezésre álló 62 milliárdos keretnek a minél teljesebb körű felhasználása rendkívül fontos.

Keresettek a turisztikai kiírások

no images were found

Az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezetője a pályázatokkal kapcsolatban portálunk kérdése elmondta, bizonyos operatív programokban több pályázati konstrukció elérhető, azonban több kiírásra még várni kell. „A turisztikai szolgáltatásokat is magukban foglaló Gyógyító Magyarország – Egészségipari Program körüli projektek igen népszerűek. Ez elsősorban az önkormányzatokat és vallási szervezeteket érinti, a szálláshelyfejlesztési programok viszont el fognak húzódni” – tájékoztatott Fehér Éva. Hozzátette, a megújuló energiaforrások felhasználását támogató kiírások is hiányoznak még a palettáról, de a munkaerő-piaci fejlesztésekhez kapcsolódó felhozatal elég színes. „Ezek egy része vállalkozásfejlesztési programban került kiírásra, más részük innovációs és tudományos területen” – részletezte. Az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezetője hozzátette, tapasztalatai szerint a Széchenyi mikrohitel is közkedvelt. Fehér Éva hangsúlyozta, nagyon kell ügyelni a kizáró tényezőkre is. Ezen felül a már kiírt pályázatokkal kapcsolatban is vannak problémák, az NFÜ-vel és a DARFÜ-vel konkretizálni kell bizonyos részleteket, mert nem egyértelmű több kiírás.

no images were found

Előző sztori

Médiafoci: a Szedeák az ellenfél csütörtökön

Következő sztori

Rákellenes molekulákat keres Szeged és Újvidék + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek