Közélet

62 milliárddal lehet gazdagabb Csongrád megye + FOTÓK

62 milliárddal lehet gazdagabb Csongrád megye + FOTÓK

2012. május 23., szerda
62 milliárddal lehet gazdagabb Csongrád megye + FOTÓK

Kétezer ügyfél fordult meg eddig a dél-alföldi régióban működő öt Széchenyi Programirodában – hangzott el azon a konferencián, melyen a jelenleg elérhető uniós forrásokról, a pályázati rendszerről, illetve az igénylők kötelezettségeiről is szó esett.

„A Széchenyi Programirodák ismertté váltak megnyitásuk óta, több mint hatezer pályázatot kezeltek a dél-alföldi régióban. Csongrád megyében eddig ötszáz pályázatot nyújtottak be közösen, s ezek felének már támogatási szerződése is van” – nyilatkozta portálunknak

Beleznai Róbert

a megyeházán rendezett szakmai konferencián. A regionális igazgató eddigi tapasztalataikkal kapcsolatban elmondta, mind a négy meghatározott pályázati prioritás iránt érdeklődnek. Ezek közé tartozik a vállalkozás- és a humán erőforrásfejlesztés, a turisztika és a környezetvédelem. „Küldetéspolitikánk, hogy a vállalkozásokat segítsük elsődlegesen, így a vállalkozásfejlesztési GOP-os tanácsadóink vannak legnagyobb számban” – tette hozzá. Beleznai arról tájékoztatott, hogy régiónkban 31 tanácsadójuk dolgozik, közülük hárman irodavezetők, de emellett tanácsadói feladatokat is ellátnak. Mint megtudtuk, a megyeszékhelyeken működő programirodák népszerűbbek, s a regionális igazgató tapasztalatai szerint a mikro- és középvállalkozások a legaktívabbak. „A pályázatok világát ismerik a cégek, a legtöbben viszont nem tudják saját vállalkozásukra úgymond lefordítani a kiírásokat, s mi pont azért vagyunk, hogy ebben segítsünk, megfelelő konstrukciókat ajánlva nekik” – hangsúlyozta. A kistérségekkel és az önkormányzatokkal is jó az együttműködésük, így a legeldugottabb településen lévő vállalkozókat is fel tudják keresni a tanácsadók. Programiroda jelenleg Hódmezővásárhelyen, Szegeden, Gyulán, Békéscsabán, Kecskeméten működik, hamarosan pedig már Baján is fogadják az ügyfeleket.

B. Nagy: előtérbe kell helyezni az új értékek előállítását

Az Új Széchenyi-terv keretében 2011-2012-ben összesen 27 milliárd forint kifizetést történt Csongrád megyében – tájékoztatott B. Nagy László. A kormánymegbízott a jövőre záruló uniós pályázati ciklussal kapcsolatban hangsúlyozta, nem kerülnek veszélybe azok a pénzek, melyek pályázatait elbírálják a 2013-as időszakig, így mindenképpen érdemes pályázni. „Jelentős forrásokat vonnak ki a bankok egész Kelet-Európából, ezért sem kellene a meglévő EU-s forrásokat bent hagyniuk a vállalkozóknak, a kormánynak és egyéb szereplőknek” – jegyezte meg. Más kelet-közép-európai országokkal összehasonlítva hazánk eleinte nem a legmegfelelőbb pályázati célokat fogalmazta meg a kormánymegbízott szerint. „Fontos, hogy ne gigantikus beruházásokra lehessen pályázni, s azok vigyék el a pénzek nagy részét. Igenis tekintettel kell lenni a hazai igényekre, a hazai vállalkozások helyzetére és szerkezeti struktúrájára. Az utóbbi másfél évben ezért teszünk erőfeszítéseket. Azonban az uniónak is hozzá kell azonban járulnia ahhoz, hogy változtassunk azokon a szerződéseken, amelyek az eredeti pályázati rendszerben elindultak 2004-ben” – magyarázta B. Nagy László. Személyes meggyőződése, hogy az új értékek előállítását kell előtérbe helyezni. Csongrád megye az EU húsz legelmaradottabb térségéhez tartozik, így B. Nagy szerint a megyénkben még rendelkezésre álló 62 milliárdos keretnek a minél teljesebb körű felhasználása rendkívül fontos.

Keresettek a turisztikai kiírások

Az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezetője a pályázatokkal kapcsolatban portálunk kérdése elmondta, bizonyos operatív programokban több pályázati konstrukció elérhető, azonban több kiírásra még várni kell. „A turisztikai szolgáltatásokat is magukban foglaló Gyógyító Magyarország – Egészségipari Program körüli projektek igen népszerűek. Ez elsősorban az önkormányzatokat és vallási szervezeteket érinti, a szálláshelyfejlesztési programok viszont el fognak húzódni” – tájékoztatott Fehér Éva. Hozzátette, a megújuló energiaforrások felhasználását támogató kiírások is hiányoznak még a palettáról, de a munkaerő-piaci fejlesztésekhez kapcsolódó felhozatal elég színes. „Ezek egy része vállalkozásfejlesztési programban került kiírásra, más részük innovációs és tudományos területen” – részletezte. Az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezetője hozzátette, tapasztalatai szerint a Széchenyi mikrohitel is közkedvelt. Fehér Éva hangsúlyozta, nagyon kell ügyelni a kizáró tényezőkre is. Ezen felül a már kiírt pályázatokkal kapcsolatban is vannak problémák, az NFÜ-vel és a DARFÜ-vel konkretizálni kell bizonyos részleteket, mert nem egyértelmű több kiírás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.