Közélet

Zelena locsolóverset ír, Pocsai tojássalátát készít – kis húsvéti körkép

Zelena locsolóverset ír, Pocsai tojássalátát készít – kis húsvéti körkép

2012. április 7., szombat
Zelena locsolóverset ír, Pocsai tojássalátát készít – kis húsvéti körkép

Nagyszombat! Már nem kell sokat várni a húsvétra. Portálunk a szegedi kulturális és közélet egy-egy ismert szereplőjét kérdezte, miként készül az ünnepre.

Pocsai Blanka

önkormányzati képviselő érdeklődésünkre elmondta, húsvétkor náluk az a cél, hogy a család együtt legyen. Ráadásul áprilisban van édesapja, fia és egy közeli barátja születésnapja is, ezért még inkább törekszenek az együtt töltött időre. "Bár a fiam is már 22 éves, mindenki igyekszik, hogy húsvétkor valami saját készítésű, az ünnephez kötődő ajándékkal lepje meg a családtagokat: a süteményektől a mindenféle érdekes anyagokból készített nyulakig terjed a repertoár" - tudtuk meg a képviselőtől. Gasztronómiailag teljesen hagyományos az ünnep, ugyanakkor a sonka mellett vannak specialitások is, és mindenki azt teszi hozzá a komatálszerűen összeálló menühöz, amihez a legjobban ért. "Nekem például remek tojássaláta-receptem van" - árulta el Pocsai Blanka, aki egyáltalán nem vonakodik a locsolkodástól sem: hosszú évek óta van egy hűséges "locsolkodótábora", akik hozzátartoznak a húsvéthétfőhöz. "A vissza-visszatérő csapatnak jómagam is készítgetek személyes meglepetéseket. Emellett nálunk ebben az időszakban zajlanak a növénytelepítések, és mivel nagyon kertészkedős mind a család, mind a baráti köröm, ezért húsvétkor is kinézünk a kertbe, a meglepetések között gyakran vannak újfajta, érdekes növények is" - tudtuk meg a képviselőtől.

Zsűrizett hímes tojások a direktoréknál

"Mint a családok túlnyomó többségében, a húsvéti tojások elkészítésével nálunk is a nők foglalkoznak. Feleségemnek zsűrizett hímes tojásai is voltak; az ő irányításával a két nagy lányom is 'alkot'. A főzés terén viszont mostanában a kisebbik fiam is aktív, az újdonságokat, egyéni kreációkat kedveli" - mesélte portálunknak

Gyüdi Sándor

, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. Azt is megtudtuk, ez a húsvét más lesz, mint a korábbiak: elutaznak hatan, a négy gyermekükkel Fonyódra, ahol van egy kis nyaralójuk. "Ha Szegeden lennénk, hiába jönnének haza a más városban tanuló, dolgozó gyerekeim, különféle programjaik miatt nem lennénk sokat együtt – így viszont össze leszünk zárva" - magyarázta a direktor. "Az ünnep egy részében az unokaöcsém is meglátogat, anyósom is velünk lesz. Vasárnap természetesen megyünk templomba, feleségem már az internetről tájékozódott a helyet és időpontot illetően. Locsolkodni általában nem szoktunk, de most kihagyhatatlan alkalom, hogy hétfőn meglátogassuk sógornőméket egy közeli zalai faluban. Feleségem húgának ugyanis hat lánya van – ennyiért már érdemes!" - így Gyüdi Sándor. Nagypénteken böjti mákos guba volt terítéken - amit egyébként a főigazgató kevésbé kedvel, inkább gyermekei ragaszkodnak hozzá -, feltámadástól kezdve természetesen sonka, tojás kerül az asztalra. "A húsvét vasárnapi ebédnél nem vettem észre semmiféle törvényszerűséget; azt hiszem a hagyomány éppen az, hogy valami meglepetés készül" - összegzett a direktor.

Egyéni locsolóvers csacska rím nélkül

"Már két-három héttel ezelőtt megkaptam a húsvéti ajtódíszt a barátnőmtől, valamint a párommal közösen vettük meg a kétféle sonkát, a tojást, illetve a mindenki igényét kielégítő, többféle tormát is. A húsvéti kalács még várat magára" - számolt be a húsvéti bevásárlókörút eredményeiről Zelena András, a VTV Szeged főszerkesztője. Szombaton húsvéti kerti mulatságot tartanak a barátoknak, húsvétvasárnap templomba megy a család. "Nem vagyok nagy locsolkodó, ezért csak szűk családi körben veszem elő a kölnit, illetve ha a helyzet úgy hozza, a baráti összejövetelen egy előlocsolkodást is megejtünk" - vázolta az ünnepi terveket Zelena András. Azt is elárulta, nem kis fejtörést okoz neki az idei húsvét. "Családi kérésre egyéni locsolóverset kell kreálnom barátnőmnek és anyukámnak" - panaszolta a főszerkesztő, aki bevallotta, inkább a költemények értelmezésében, és nem annyira az írásában jeleskedik. Az elvárás nem is kevés: a versnek aktuálisnak és személyre szólónak kell lennie, és nem lehetnek benne csacska rímek. "Ebből alighanem valamilyen nagyon buta rímképletű költemény lesz" - vakarta a fejét Zelena András. Az ünnepi menüről megtudtuk, tradicionális húsvéti étkek leszek terítéken, és bár a kalács nem saját készítésű, de a sonka és minden más a családi szorgoskodás eredményeképpen kerül az asztalra.

Tavaszkezdet

"Az ünnep előtti készülődés családi körben, szüleim vidéki házában zajlik egy az idő által írt forgatókönyv alapján: van, aki takarít, friss virágokat gyűjt, és természetesen - magyarként a legfontosabb - az ünnepi menüt készíti elő. A tojásfestést már nem vállalja a család egyik tagja sem, de az otthont mindenképpen friss tavaszi virágokkal, barkával, jácinttal és kis húsvéti tojásokkal díszítjük" - beszélt az előkészületekről Sódar István, a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. "Az ünnep két napját családi körben töltjük, rég nem látott rokonokat látogatunk és bizony azokat is, akik már sajnos nem lehetnek velünk. Jó idő esetén a kertben üldögélünk, kedélyesen beszélgetünk és a húsvéti fogások elfogyasztása után kisebb kerti munkákat végzünk" - sorolta a programpontokat Sódar István. "Számomra a húsvét nem csak egy nagyon szép vallási ünnep hagyományokkal, hanem a tavasz kezdete. Locsolkodni már nem járok, de ismerek jó néhány verset" - tette hozzá. Húsvétkor ragaszkodnak a hagyományos ételekhez: friss sonka főtt tojással, tormával, házilag készített „pirosarannyal”, kocsonya, jó idő esetén pedig a jó öreg bogrács is előkerül, amiben valamilyen pörkölt rotyog. A desszert is nagyon fontos, így gazdagon töltött mákos és diós rétes, valamint a mézes zserbó a húsvéti menü kötelező része - zárta gondolatait az ügyvezető igazgató, akivel együtt mi is minden kedves Olvasóknak áldott húsvéti ünnepeket kívánunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.