Közélet

Világjogi kezdeményezés indul Magyarországról

Világjogi kezdeményezés indul Magyarországról

2012. április 7., szombat
Világjogi kezdeményezés indul Magyarországról

Világjogi kezdeményezés indul Magyarországról egy jövő csütörtökön kezdődő, neves hazai és külföldi szakembereket felvonultató kétnapos konferenciával, amelynek célja, hogy a világnak is legyenek nemzetközi jogszabályban deklarált jogai - tájékoztatta Kardos Gábor, a rendező Védegylet Egyesülettel együttműködő ötletgazda az MTI-t.

A Kinek van joga a világhoz? című, a budapesti Francia Intézetben megrendezendő konferencia fővédnökei

Sólyom László

volt köztársasági elnök és

Szőcs Géza

kultúráért felelős államtitkár.

Kardos Gábor

filozófus, világutazó elmondta: a kezdeményezés ötletét az adta, hogy a globális válságból az jelenthet kiutat, ha elismerjük, hogy sorsközösségben élünk minden élőlénnyel. "Biztosítanunk kell minden élőlény számára a legalapvetőbb jogokat, hiszen az ő szemszögükből nézve jelenleg ökolólógiai lágerként működtetik az emberek a bolygót" - fogalmazott. Szerinte egyre általánosabb a felismerés, hogy a fenntartható gazdaság mellett a fenntartható jogrend kérdése is alapvető fontosságú. A konferencia célja ennek megalapozása; a legnevesebb szakértők bevonásával tervezik megfogalmazni A világ jogainak egyetemes nyilatkozatát mint az emberi jogok ENSZ-nyilatkozatát folytató dokumentumot. Az ötletgazda kitért arra is, hogy már születtek hasonló kezdeményezések ökológiai, gazdaságpolitikai, illetve világörökségi témákban. Közös fellépésre nyílna lehetőség az egységes jogi keret, vagyis a világjogi nyilatkozat megszületésével. Szerinte a világjogi kezdeményezés ökopolitikai szenzáció lehet a júniusi Rio de Janeiró-i ENSZ-csúcstalálkozón. A konferencián előadást tart majd

Illés Zoltán

környezetvédelemért felelős államtitkár, az etológia és a jog kapcsolatáról értekező

Csányi Vilmos

, a környezeti jog egyik legelismertebb szakértőjének számító

Sudhir Chopra

cambridge-i jogtudós,

Paola Cavalieri

filozófus, az állatok jogairól szóló egyik legismertebb könyv társszerzője, továbbá Fülöp Sándor, az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese. A vitafórumokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel kísért konferencián előadói között lesz egy delfin- és bálnakutató, több környezetjogász, ökofilozófus, állatvédő és etológus is. A szervezők a rendezvény végén szeretnének létrehozni egy világjogi interdiszciplináris nemzetközi szakértői csoportot az előadók részvételével. A rendezvényről további részleteket a http://www.vedegylet.hu/vilagjog és a http://www.facebook.com/events/198474270256266 oldalakon lehet olvasni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.