/

Verskommandó és versmondó maraton a költészet napján a Rókusiban + FOTÓK, HANG

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendeztek a Rókusi Általános Iskolában versmondó maratont, melyen az intézmény apraja-nagyja elszavalhatta legkedvesebb költeményét.

Elsőtől nyolcadikig minden tanuló részt vehetett önkéntes alapon a szavalódélutánon.
Kollégák, szülők, nagyszülők csatlakoztak a kezdeményezéshez. Kötött forgatókönyv nélkül, fél egytől körülbelül két órásra tervezték szervezték a maratont, de az időkeret rugalmas: addig maradnak, még van, aki szívesen mond verset – tudtuk meg Tariné Matus Ildikótól, az egyik szervezőtől.

A maratonra bármilyen verset lehetett választani, és bármilyen nyelven el lehetett szavalni, így angol és német költemény egyaránt előfordulhatott a délutánon, sőt, a locsolóverset sem zárták ki. “Az a cél, hogy a gyerekek forgassák a verseskönyveket” – fogalmazott a tanítónő. A maraton felütéseként hat elsőosztályos gyerekkel verskommandót szerveztek délelőtt, és végigjárták az alsós osztályokat, hogy tavaszi költeményekkel – így például Osvát Erzsébet Tavaszköszöntőjével vagy Zelk Zoltán Csilingel a gyöngyvirág-soraival – és ajándékversekkel csábítsák és hangolják rá a diákokat a délutánra.

Tariné Matus Ildikó és a maraton másik szervezője, Dávidné Szabó Éva portálunknak azt is elmondta, alsóban még élvezik a gyerekek a verseket, később, mikor sok kötelező költeményt, memoritereket kell megtanulniuk, akkor fordul el a nagy többség tőlük, mert kényszernek érzi – ezt is próbálták oldani. Dávidné Szabó Éva hozzátette, szokásuk új dolgokat kitalálni, amivel fel tudják dobni az iskola életét, és élményt nyújtanak a gyerekeknek a hétköznapokban.

“A mi iskolánkban mindig történik valami különleges. Állítsuk fel a Rókusi iskola első versmondórekordját! Tiétek a színpad, szálljanak a versek!” – buzdította a diákokat köszöntőjében Kókai Gyula iskolaigazgató.

Magyarországon 1964 óta minden évben József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik a magyar költészet napját. Ebből az alkalomból számos irodalmi esttel, könyvbemutatóval tisztelegnek a költészet előtt.

Hallgasson bele a versmaratonba!

Előző sztori

Szegeden koncertezik a Belmondo zenekar

Default thumbnail
Következő sztori

ÁNTSZ: az elmúlt napokban alacsony volt a pollenterhelés

Legutóbbi hasonló cikkek